30.7.08

Οι εξαγωγές της Κίνας επηρεάζουν το κλίμα


Σύμφωνα με τον Cristopher L. Weber από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ο νέος τίτλος που έχει δοθεί στην Κίνα ως χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην κατανάλωση των κινέζικων αγαθών στη Δύση.


Καθώς οι σπουδαιότεροι αθλητές του κόσμου ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, υπάρχει αυξημένη ανησυχία από μερικούς αθλητές για την αυξανόμενη ρύπανση που προκαλείται από τον καπνό και από το νέφος από τα εργοστάσια που καίνε γαιάνθρακα.


«Βρήκαμε ότι το 2005, ολόκληρο το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προοριζόταν για εξαγωγές. Αυτή η αναλογία έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα, από 12% το 1987 σε 21% το 2002», ανέφερε ο Weber καθηγητής-ερευνητής στο τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Carnegie Mellon’s.


To Κιότο του 1997 που αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την ανάπτυξη στην Κίνα, καθώς σαν αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα δεν απαιτείται από το πρωτόκολλο να κάνει περικοπές στις εκπομπές άνθρακα- και αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό να αλλάξει μέχρι το 2012. Η Κίνα είναι απελπισμένη για ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει την οικονομική επέκταση που βγάζει τους πολίτες της από τη φτώχεια, και παρά τις θαρραλέες επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό της πρόσφατης ενεργειακής ανάπτυξης προέρχεται από τον γαιάνθρακα(κάρβουνο), τη μόνη παραδοσιακή πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε αφθονία στην Κίνα.
Ο Weber και οι συνεργάτες του από τα πανεπιστήμια της Νορβηγίας, του Cambridge και του Leeds, καλούν τους Κινέζους να «καθαρίσουν» τις πρακτικές παραγωγής συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις ώστε να ελέγξουν οικονομικά την ενεργειακή κατανάλωση και να αναπτύξουν ένα ίδρυμα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση εργοστασίων με πιο αποδοτικό εξοπλισμό.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των κινέζικων εκπομπών βρίσκεται στις εξαγωγές σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να είναι υπεύθυνη και να βοηθήσει την Κίνα να αυξήσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα.


«Είναι ξεκάθαρο ότι επείγουσες βελτιώσεις απαιτούνται, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο Weber. «Η χρήση περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας και η αντιμετώπιση των οικονομικών και τεχνολογικών εμποδίων με νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα(carbon sequestration, αποθήκευση του άνθρακα ώστε να μην απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα), πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα τόσο για την Κίνα όσο και για τις χώρες όπου γίνονται οι εξαγωγές».


  • Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Carnegie Μellon University (2008, July 30). China's Export Trade Impacts Climate. ScienceDaily. Retrieved July 30, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080729142524.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

26.7.08

Homo sapiens: Εθισμένος στην κατάχρηση ενός όμορφου κόσμου



Ανέβασα αυτό το βίντεο στο youtube. Δηλαδή όχι βίντεο, απλά ένα slideshow συνοδευόμενο από ένα όμορφο τραγούδι..
Οι εικόνες του βίντεο προέρχονται από τις δύο πλευρές της φύσης: Η μία είναι η όμορφη, αυτή που είτε είναι απαλλαγμένη από το ανθρώπινο χέρι είτε προστατεύται από αυτό. Η άλλη, η σκοτεινή και άσχημη πλευρά είναι αυτή που τείνει να κυριαρχήσει στις μέρες μας. Κατάχρηση, ρύπανση, αδιαφορία..
Δυστυχώς η ποιότητα του βίντεο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Το θέμα όμως είναι να περάσει το μήνυμα.. Ο κόσμος γύρω μας είναι πανέμορφος, δεν αξίζει να τον καταστρέφουμε!

Το τραγούδι είναι από τους Starsailor και λέγεται Alcoholic. Οι στίχοι είναι:


Starsailor Lyrics
Alcoholic Lyrics

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

24.7.08

Ενέργεια από αγελάδες μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό για εκατομμύρια ανθρώπους


Η μετατροπή της «κοπριάς» των εκτρεφόμενων ζώων σε μια οικιακή πηγή ανανεώσιμου καυσίμου θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό ώστε να καλύψει το 3% ολόκληρων των ενεργειακών και καταναλωτικών απαιτήσεων της Βόρειας Αμερικής και να οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με μια νέα έρευνα.


Αυτή η έρευνα αφορά όλες τις χώρες με εκτρεφόμενα ζώα καθώς είναι η πρώτη προσπάθεια να επισημανθεί μια διαδικασία για την ποσοτικοποίηση του συνολικού ποσού ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να αντληθεί από τα βοοειδή και άλλα ζωντανά.
Η κοπριά αυτών των ζώων, όταν αποικοδομείται φυσικά, απελευθερώνει δύο συγκεκριμένα, δυνητικά αέρια του θερμοκηπίου- το νιτρώδες οξείδιο και το μεθάνιο. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, το νιτρώδες οξείδιο ζεσταίνει την ατμόσφαιρα 310 φορές περισσότερο απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο 21 φορές περισσότερο.
Η δημοσίευση δημιουργεί δύο υποθετικές εκδοχές και τις ποσοτικοποιεί για να συγκρίνει τις αποταμιεύσεις ενέργειας και τα οφέλη μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Η πρώτη εκδοχή είναι η γνωστή “business” με το καμένο γαιάνθρακα για ενέργεια και με την κοπριά να αφήνεται στην φυσική της αποικοδόμηση. Η δεύτερη είναι αυτήν στην οποία η κοπριά πέπτεται αναερόβια για να δημιουργήσει βιο-αέριο και έπειτα καίγεται.
Μέσω της αναερόβιας πέψης που είναι παρόμοια με τη διαδικασία για τη δημιουργία κομπόστας, η κοπριά μπορεί να μετατραπεί σε βιοαέριο(biogas) πλούσιο σε ενέργεια, το οποίο συγκεκριμένες μικροτουρμπίνες(συμπιεστές) μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκατοντάδες εκατομμύρια των εκτρεφόμενων ζώων που κατοικούν στις Η.Π.Α θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 100 δισεκατομμύρια κιλοβάτ ώρες ηλεκτρισμού - ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια και γραφεία. Και, καθώς η φυσική αποικοδόμηση της κοπριά έχει πολύ αρνητική επίδραση στο περιβάλλον(εννοείται δε συγκρίνεται συνολικά με το CO2), το νέο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων έχει μια δυνητική ικανότητα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 99 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Η καύση του βιοαερίου οδηγεί στην εκπομπή μερικών ποσοτήτων CO2 αλλά η συνολική παραγωγή θα είναι σίγουρα μικρότερη για παράδειγμα από το γαιάνθρακα. Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι τώρα που ασκείται αρνητική κριτική τα βιοκαύσιμα, η παραγωγή του βιοαερίου από την κοπριά έχει το λιγότερο αμφισβιτήσιμο όφελος της επαναχρησιμοποίησης μια υπάρχουσας πηγής αποβλήτων και έχει τη δυναμική να βελτιώσει το περιβάλλον.
  • Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από: Institute of Physics. "Cow Power Could Generate Electricity For Millions." ScienceDaily 24 July 2008. 24 July 2008 http://www.sciencedaily.com­.
  • Journal reference:
    Dr. Michael E. Webber and Amanda D Cuellar. Cow Power: The Energy and Emissions Benefits of Converting Manure to Biogas. Environmental Research Letters, 3 034002 (8pp), July 24, 2008 DOI:
    10.1088/1748-9326/3/3/034002
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

20.7.08

Πρέπει να μετακινήσουμε είδη για να τα σώσουμε από τις κλιματικές αλλαγές;


Πολλά είδη πρέπει να μετακινηθούν σε νέες περιοχές για να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μοιάζει απίθανο. Τα είδη για παράδειγμα που βρίσκονται απομονωμένα σε κορυφές βουνών στη νότια Ευρώπη έρχονται αντιμέτωπα με συνθήκες πολύ ζεστές και είναι αδύνατο να φτάσουν πιο βόρεια χωρίς βοήθεια. Άρα, θα έπρεπε οι άνθρωποι να επέμβουν για να βοηθήσουν;

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαχείρισης από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α, καλούν για νέες τακτικές διαχειρίσης όπως υποβοηθούμενη μετανάστευση σαν μια αντιμετώπιση της ολοένα και μεγαλύτερης απειλής της κλιματικής αλλαγής.
Οι συγγραφείς διαφωνούν για το ότι το μεγάλο ποσοστό της κλιματικής αλλαγής και η παρουσία ανθρώπινων κατασκευών που εμποδίζουν τη φυσική μετακίνηση, θα αποτρέψουν πολλά είδη από την αλλαγή του μέρους όπου ζουν σαν απόκριση στις αλλαγές του τοπικού κλίματος.

Προτείνουν ότι η υποβοηθούμενη μετακίνηση από τον άνθρωπο, ατόμων ενός πληθυσμού(assisted migration, assisted colonization) ίσως είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει την αποίκιση νέων γεωγραφικών περιοχών.
«Όταν πρωτοανέφερα αυτήν την ιδέα πριν δέκα χρόνια σε συναντήσεις για τη διαχείριση, οι περισσότεροι άνθρωποι έφριξαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Parmesan. «Αλλά τώρα, καθώς η πραγματικότητα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μας αγγίζει όλους και πολλά είδη χαρακτηρίζονται απειλούμενα ακόμη και προς εξαφάνιση λόγω των αλλαγών του κλίματος, βλέπω μια νέα προθυμία στην κοινότητα διαχείρισης για συζήτηση της πιθανότητας να βοηθήσουμε τα είδη, μετακινώντας τα».

Η Parmesan, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Texas, στο Austin και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι η υποβοηθούμενη μετανάστευση δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μια κύρια λύση για την άγρια ζωή, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει μερικά σημαντικά είδη που αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί.
Τα είδη θα πρέπει να είναι εύκολο να συγκεντρωθούν, να αναπτυχθούν και να μετακινηθούν. Οι απαιτήσεις των ενδιαιτημάτων τους θα πρέπει να είναι καλά κατανοητές ενώ τα νέα ενδιαιτήματα θα πρέπει να είναι κατάλληλα για επιβίωση.

Οι ερευνητές παρουσιάζουν ένα σχέδιο για το πώς τέτοιες αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.
Αυτό το πλαίσιο-σχέδιο περιλαμβάνει θεμελιώδεις βιολογικές ερωτήσεις οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν πριν να μπορέσουν οι αποφάσεις να εφαρμοστούν, όπως ο κίνδυνος εξαφάνισης αν τίποτα δε γίνει ή ο κίνδυνος ζημιάς για τη νέα κοινότητα αν τα είδη μετακινηθούν εκεί.

Επιπρόσθετα με τις βιολογικές θεωρήσεις, το πλαίσιο περιλαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, όπως το κόστος και η αξία που οι άνθρωποι τοποθετούν στα είδη-στόχους.
«Βοηθώντας παθητικά τη μετανάστευση των κοραλλιών ίσως είναι αποδεκτό, αλλά μετακινώντας πολικές αρκούδες στην Ανταρκτική όπου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ιθαγενείς πιγκουΐνους σε εξαφάνιση είναι κάτι μη αποδεκτό», αναφέρει η Parmesan.
«Τελικά, η απόφαση για το αν θα βοηθήσουμε ενεργητικά τη μετακίνηση ενός είδους σε νέες περιοχές θα κριθεί τόσο από ηθικούς και αισθητικούς λόγους όσο και από λεπτούς, επιστημονικούς».

«Η διαχείριση-διατήρηση δεν έχει γίνει ποτέ ακριβής επιστήμη, αλλά η διατήρηση της βιοποικιλότητας αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να απαιτεί μία θεμελιώδη επανεκτίμηση του τι σημαίνει “συντηρώ τη βιοποικιλότητα”».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

University of Texas at Austin. "Should We Move Species To Save Them From Climate Change?." ScienceDaily 18 July 2008. 20 July 2008 http://www.sciencedaily.com/.

Journal Reference:

Ove Hoegh-Guldberg, Lesley Hughes, Sue McIntyre, David Lindenmayer, Camille Parmesan, Hugh Possingham & Chris Thomas. Moving with the times: assisted colonization and rapid climate change. Science, July 18, 2008

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

18.7.08

Πελοπόννησος: Πολλά δάση καμένα, η ομορφιά παραμένει-2


Επιδρομή από ακρίδες- Ενώ μερικές ακρίδες χτυπούσαν στο αυτοκίνητο και έφευγαν, η συγκεκριμένη "γαντζώθηκε" στο παράθυρο δίπλα μου. Δεν ξέρω τι είδος ήταν αλλά ήταν αρκετά μεγάλη.

Φραγκοσυκιά- Opuntia ficus-indica. Κακτοειδές φυτό γεμάτο σαρκώδη φύλλα. Να σημειωθεί ότι ένας φυτοφράκτης από φραγκοσυκιές είναι εμπόδιο για την εξάπλωση της φωτιάς μιας και καίγεται δύσκολα λόγω του υδατικού περιεχομένου.

Μια πιο τροπική πλευρά της Πελοποννήσου.

Ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα. Παρόλη την υποβάθμιση του τοπίου(εννοείται μακριά από προστατευόμενες περιοχές) τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα-κατά τη γνώμη μου.

16.7.08

Περισσότερες παθήσεις πέτρας στα νεφρά λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης


Η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι πιθανόν να αυξήσει την αναλογία του πληθυσμού που επηρεάζεται από πέτρες στα νεφρά με την επέκταση της περιοχής υψηλού ρίσκου που είναι γνωστή και ως «ζώνη πέτρας νεφρού» σε γειτονικές πολιτείες των Η.Π.Α όπως βρήκαν ερευνητές από UT νοτιοδυτικό ιατρικό κέντρο και το UT Dallas.  Προφανώς αυτή η διαπίστωση ισχύει και για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζεται με παθήσεις πέτρας του νεφρού, και η δημοσίευση προτείνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση θα επεκτείνει αυτό το πρόβλημα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν επιπρόσθετα 1,6 με 2,2 εκατομμύρια περιπτώσεις πέτρας στο νεφρό, κάτι που σημαίνει εώς και 30% σε μερικές περιοχές.
«Η μελέτη είναι μία από τα πρώτα παραδείγματα που δείχνουν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί ένα άμεσο ιατρικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους», αναφέρει η Dr Margaret Pearle, καθηγήτρια ουρολογίας στο UT Southewestern, και ένας από τους συντελεστές της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 14ης Ιουλίου του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχει γεωγραφική ποικιλία όσον αφορά παθήσεις του νεφρού και αυτό σχετίζεται με τις διαφορετικές θερμοκρασίες από περιοχή σε περιοχή», εξηγεί η Dr Pearle». Όταν οι άνθρωποι μετακινούνται από περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες σε περιοχές με πιο ζεστά κλίματα, παρατηρείται μια απότομη αύξηση του ρίσκου για εμφάνιση πέτρας. Αυτό έχει δειχθεί σε στρατιωτικές ομάδες που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα.
Η πάθηση πέτρας στα νεφρά ή νεφρολιθίαση είναι μια κοινή ασθένεια, όχι σοβαρή.
Οι πέτρες του νεφρού, που είναι στερεοί κρύσταλλοι που σχηματίζονται από διαλυμένες ανόργανες ουσίες στα ούρα, μπορούν να προκληθούν τόσο από περιβαλλοντικά όσο και από μεταβολικά προβλήματα. Ο χαμηλός όγκος των ούρων αυξάνει άμεσα το ρίσκο για πέτρα με την αύξηση της συγκέντρωσης των αλάτων. Αυτά μπορούν να αυξηθούν τόσο από την πρόσληψη χαμηλών ποσοτήτων υγρού όσο και από την απώλεια υγρού μέσω της αφυδάτωσης.

Οι πέτρες στο νεφρό είναι πιο κοινές σε θερμότερα μέρη των Η.Π.Α. Οι νοτιανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α είναι γνωστές και ως «ζώνη πέτρας νεφρού» εξατίας του υψηλού αριθμού συμβάντων πέτρας νεφρού.
Για να προβλέψει την κλιματική αλλαγή, ο Dr Tom Brikowski, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γεωεπιστημών, χρησιμοποίησε μοντέλα παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προμηθεύτηκε από την αναφορά της IPCC του 2007, στην οποία οι προβλεπόμενες αυξήσεις της θερμοκρασίας βασίζονται στις αναμενόμενες μελλοντικές εκπομπές CO2.

Απ’ ότι δείχνουν οι έρευνες υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο των ούρων και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως για να εξακριβωθεί η ακριβής σχέση.

Σημείωση: Καθώς κάποιες συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης όπως η ξηρασία, η λειψυδρία κτλ επηρεάζουν πάρα πολλές πτυχές της ανθρώπινης και όχι μόνο υγείας πολλές φορές αναφερόμαστε στην έμμεση επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον όρο υπερθέρμανση. Παρόλαυτα στην παραπάνω περίπτωση η επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας είναι άμεση στη λειτουργία του νεφρού με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παθήσεις πέτρας ακόμη και σε στρατεύματα που μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα ενώ ακολουθούν παρόμοιο σχεδόν τρόπο ζωής(διατροφή κτλ..) Δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να επηρεάζει άμεσα διάφορες φυσιολογικές διεργασίες.. 

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

UT Southwestern Medical Center (2008, July 15). More Kidney Stone Disease Projected Due To Global Warming. ScienceDaily. Retrieved July 16, 2008, from http://www.sciencedaily.com /releases/2008/07/080714172158.htm

Journal Reference:

Tom H. Brikowski, Yair Lotan, and Margaret S. Pearle 
Climate-related increase in the prevalence of urolithiasis in the United States
PNAS 2008 105:9841-9846; published ahead of print July 14, 2008, doi:10.1073/pnas.0709652105

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

15.7.08

Πελοπόννησος: Πολλά δάση καμένα, η ομορφιά παραμένει

Γυμνή περιοχή στα ορεινά της Αρκαδίας

Εδώ ένα όμορφο τοπίο, κάπου στην ορεινή Αρκαδία 

Κάπου έξω από την Κόρινθο, στο δρόμο για Αθήνα


Καμένο δάσος, γυμνά δέντρα-Κάτι μικρό που μοιάζει με φωτιά στη  φωτογραφία, είναι ένα πουλί.

Μιας και την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Πελοπόννησο, έβγαλα αρκετές φωτογραφίες και από τα μέρη που κάηκαν πέρυσι αλλά και από φετινά, καμένα δάση.

Αν και έχει μείνει ακόμη αρκετό πράσινο, η κατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές(όπως εκεί γύρω από τη Ζαχάρω) είναι άσχημη.

Παρόλες τις ζημιές η Πελοπόννησος παραμένει ένας επιβλητικός τόπος με σπάνια και όμορφη χλωρίδα και πανίδα.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

14.7.08

LCD χημικό βρέθηκε να έχει 17,000 φορές μεγαλύτερη κλιματική επίπτωση σε σχέση με το CO2


Αποκαλούμενο και «ξεχασμένο αέριο του θερμοκηπίου», το φλορίδιο του αζώτου( nitrogen trifluoride, NF3) βρέθηκε σε μία πρόσφατη έρευνα να έχει παγκόσμια κλιματική επίπτωση 17,000 μεγαλύτερη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Το χημικό αυτό βρίσκεται στις LCD επιστρώσεις των κινητών τηλεφώνων, των τηλεοράσεων και στις οθόνες των υπολογιστών καθώς επίσης και στους ημιαγωγούς και τα συνθετικά διαμάντια.
Το χημικό δεν είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που ελέγχονται από το πρωτόκολλο του Κιότο, σύμφωνα με το γεγονός ότι τα LCDs δεν παράγονταν σε σημαντικές ποσότητες τη στιγμή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρωτόκολλο.


Αναρωτιέστε τι είδους επίπτωση έχει αυτό το χημικό;
Το χημικό βρέθηκε να παραμένει στην ατμόσφαιρα για 550 χρόνια και δεν υπάρχει γνωστή δύναμη της φύσης που να μπορεί να το απομακρύνει. Αυτό το χρόνο, οι εκπομπές φλοριδίου του αζώτου αναμένεται να έχουν επιπτώσεις ισάξιες με αυτές που έχουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Αυστρίας. Η παραγωγή του χημικού ίσως διπλασιαστεί το 2009. Η μελέτη δείχνει σε έναν αριθμό εγκαταστάσεων παραγωγής NF3 που ανοίγουν στις Η.Π.Α, την Κορέα και την Κίνα.

Η αύξηση στην παραγωγή οφείλεται στην αλλαγή που υπάρχει προς τις ψηφιακές τηλεοράσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση LCD, και στο «πέταμα» παλαιότερων συσκευών, μερικές από τις οποίες είναι πρώιμα LCD μοντέλα.
Οι οθόνες LCD παρουσιάζονται εδώ και καιρό ως φιλικές προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιβαρυμένα με μόλυβδο, ενεργειακά ανεπαρκή CRT μοντέλα.
Σύμφωνα με την Energy Star, τα LCD μοντέλα καταναλώνουν τη μισή εώς τα 2/3 της ενέργειας των CRTs. Η θερμότητα που παράγεται είναι επίσης μικρότερη. Μερικές εταιρείες έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των LCD εκθεμάτων τους,

Το πώς οι εταιρίες γενικά πρόκειται να ανταποκριθούν δεν είναι γνωστό. Είναι φθηνότερο για τις εταιρείες να δημιουργήσουν NF3 με τρόπους που συνεπάγονται περισσότερες εκπομπές. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τα προϊόντα τους για να εκπέμπουν λιγότερα τέτοια χημικά. Παρόλα αυτά το κόστος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι αρκετά μεγάλο.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι να πεισθεί ο καταναλωτής γιατί μια τέτοια αλλαγή στη μηχανική των LCDs θα είναι περιβαλλοντικά θετική. Ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ποσά παραγωγής του χημικού είναι γνωστά, οι εταιρίες μπορεί επίσης να θέλουν να γνωρίζουν πόσο ακριβώς αέριο βρίσκεται στον αέρα, αριθμοί που δεν έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες που έχουν γίνει. ‘Ισως οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις που μπορεί να «ανάψουν» τη δημόσια κατακραυγή, πείσουν τις εταιρείες να αλλάξουν.

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
http://www.enn.com -LCD Chemical Found to Have 17,000 Times the Climate Impact of CO2.

Journal Reference:
Michael J. Prather, Juno Hsu. NF3, the greenhouse gas missing from Kyoto, GEOPHYSICAL RESEARCH LETTERS, VOL. 35, L12810, doi:10.1029/2008GL034542, 2008
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

13.7.08

Φωνητικοί μύες στα πουλιά που τραγουδούν: 100 φορές πιο γρήγοροι από το ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού


Κάποια πουλιά που τραγουδούν μπορούν να συσπάσουν τους φωνητικούς μύες τους 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανοιγοκλείσουν το μάτι τους- κάτι που τοποθετεί τα πτηνά μαζί με έναν μικρό άριθμο άλλων ζώων που έχουν αναπτύξει πάρα πολύ γρήγορους μύες, βρήκαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Utah.
«Ανακαλύψαμε ότι το ευρωπαϊκό μαυροπούλι(ψαρόνι, starling) που βρίσκεται στην Ευρασία και στη Βόρειο Αμερική και ο σπίνος-zebra(zebra finch) που συναντάται στην Αυστραλία και την Ινδονησία, ελέγχουν τα τραγούδια τους με τον πιο ταχύτατα συσπώμενο μυ που έχει περιγραφεί μέχρι τώρα», αναφέρει ο Coen Elemans, που διεξήγαγε τη μελέτη σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Utah.

«Οι πολύ γρήγοροι μύες ήταν πριν γνωστοί μόνο από τα όργανα που παράγουν ήχουν στους κροταλίες, μερικά ψάρια και στη φάσσα(wood pigeon, ένα περιστεροειδές)», λέει ο Elemans. «Εμείς τώρα έχουμε δείξει ότι τα πουλιά με το χαρακτηριστικό τραγούδι(songbirds, ανήκουν στην υποτάξη Passeri των Passeriformes) έχουν και αυτά εξελίξει αυτόν τον τύπο μυός αυτής της απόδοσης, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί οι μύες—που θεωρούνταν ασυνήθιστοι— είναι πιο κοινοί απ’ ότι πιστευόταν μέχρι τώρα». Ενώ στην έρευνα μελετήθηκαν δύο είδη τέτοιων πουλιών είναι πολύ πιθανό ότι όλα τα πουλιά που τραγουδούν έχουν αυτούς του μύες.

Στο βίντεο αυτό φαίνεται ένα ψαρόνι(μαυροπούλι) που εκτός από το τραγούδι έχει εκπαιδευθεί και να μιλάει αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη μιμητική ικανότητα αυτών των πτηνών

Τα πουλιά αυτά έχουν ένα σύνθετο τραγούδι για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πολλά είδη είναι ικανά να αλλάζουν τον όγκο ή/και τη συχνότητα του τραγουδιού τους πιο γρήγορα σε σχέση με την ικανότητα σύσπασης των κανονικών μυών που διαθέτουν τα σπονδυλωτά ζώα.
Για την επίτευξη της έρευνας, οι βιολόγοι μέτρησαν τη δραστηριότητα των φωνητικών μυών σε πουλιά που τραγουδούν ελεύθερα και έκαναν έπειτα εργαστηριακές μετρήσεις σε απομονωμένους μύες.

Βρήκαν ότι ο σπίνος-ζέβρα και το ευρωπαϊκό ψαρόνι μπορούν να συσπάσουν και να χαλαρώσουν τους φωνητικούς μύες τους σε 3-4 milliseconds, δηλαδή 3-4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, δηλαδή 100 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τα 300-400 ms που χρειάζονται για να ανοιγοκλείσουν οι άνθρωποι το μάτι τους.
«Έχοντας αυτούς τους εντυπωσιακούς μύες, τα πουλιά μπορούν να ελέγξουν τη φωνή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αλλάξουν ενεργητικά τον όγκο και τη συχνότητα του τραγουδιού τους πιο γρήγορα σε σχέση με αυτό που πιστευόταν μέχρι πρότινος», αναφέρει ο Elemans.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Utah (2008, July 12). Superfast Vocal Muscles In Songbirds: Hundred Times Faster Than Blink Of An Eye. ScienceDaily. Retrieved July 13, 2008, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2008/07/080708210850.htm

Journal Reference:
Elemans CPH, Mead AF, Rome LC, Goller F. Superfast Vocal Muscles Control Song Production in Songbirds. PLoS One, 3(7): e2581 DOI: 10.1371/journal.pone.0002581

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

9.7.08

Νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίθουν από ζωή ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δομών υφάλων για τους οποίους πιστεύουν ότι διπλασιάζουν το μέγεθος του μεγαλύτερου και πιο πλούσιου συστήματος υφάλων που βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό(νότια της Βραζιλίας) και ονομάζεται Abrolhos Bank.

Η νεοανακαλυφθείσα περιοχή είναι επίσης πολύ περισσότερο άφθονη σε θαλάσσια ζωή σε σχέση με το μέχρι πρόσφατα γνωστό σύστημα υφάλων του Abrolhos, ενός από τους πιο μοναδικούς και σημαντικούς υφάλους. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Bahia, στη Βραζιλία( που ανήκουν και στη Διεθνή Διαχείριση-CI-Conservation International) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σε μια δημοσίευση που παρουσιάστηκε σήμερα στο διεθνές συμπόσιο για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

«Είχαμε κάποια στοιχεία από τοπικούς ψαράδες ότι υπάρχουν και άλλοι ύφαλοι αλλά όχι στην κλίμακα αυτών που ανακαλύψαμε», αναφέρει ο Rodrigo de Moura, ειδικός για θαλάσσια θέματα και ένας από τους συντελεστές της δημοσίευσης». Η Abrolhos Bank θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς υφάλους καθώς φιλοξενεί έναν υψηλό αριθμό θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται μόνο στη Βραζιλία συμπεριλαμβανομένων ειδών από μαλακά κοράλλια, μαλάκια και ψάρια που βρίσκονται μόνο στο Abrolhos.


«Σύμφωνα με τη σχετική δυσκολία στην πρόσβαση που έχει η περιοχή αλλά και το βάθος, αυτοί οι «νέοι» ύφαλοι βρίθουν από ζωή-μάλιστα σε μερικές περιοχές η θαλάσσια ζωή είναι 30 φορές πιο άφθονη από ότι αυτή που υπάρχει σε πιο ρηχούς υφάλους», εξηγεί ένας υπεύθυνος από την CI. «Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων στο Abrolhos προστατεύεται, παρόλες τις τοπικές και παγκόσμιες απειλές».

Οι τοπικές απειλές αφορούν την υπεραλιεία, την ανάπτυξη στις ακτές, τη μετατροπή της ξηράς σε καλλιεργούμενες εκτάσεις σε μεγάλη κλίμακα, τη ρύπανση, τις πετρελαιοκηλίδες, και άλλα. Οι παγκόσμιες απειλές περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την οξέωση των ωκεανών.

Η επόμενη φάση στο Abrolhos project θα είναι να μελετηθεί η θαλάσσια ζωή στις νέες δομές υφάλων. Όλες οι προσπάθειες στην τελική αποσκοπούν στη διαχείρηση και διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και όλων αυτών των σύνθετων και όμορφων οικοσυστημάτων.

Στο βίντεο παρουσιάζονται όμορφες σκηνές από τον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier της Αυστραλίας

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Conservation International. "New Coral Reefs Teeming With Marine Life Discovered In Brazil." ScienceDaily 9 July 2008. 9 July 2008 /releases/2008/07/080708171539.htm>.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

4.7.08

Η οξέωση των ωκεανών κάνει επιτακτική την περαιτέρω μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα


Δεν είναι μόνο για την κλιματική αλλαγή πια.. Εκτός από το να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα, οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν επίσης αρχίσει να αλλάζουν τη χημεία των ωκεανών- των συχνά αποκαλούμενων ως λίκνο της ζωής στη Γη.
Οι οικολογικές και οικονομικές συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφτούν αλλά είναι πιθανόν ολέθριες, προειδοποιεί μια ομάδα χημικών ωκεανογράφων στο τεύχος της 4ης Ιουλίου του περιοδικού Science, και το να σταματήσουμε τις αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει ίσως απαιτεί πιο δραστική μείωση στις εκπομπές CO2 σε σχέση με αυτές που προτείνονται μέχρι τώρα για να «τιθασευτεί» η κλιματική αλλαγή. Οι συγγραφείς της έρευνας από το τμήμα παγκόσμιας οικολογίας του ινστιτούτου Carnegie καθώς και από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, επισημαίνουν ότι οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει περίπου 40% από το CO2 που απελευθερώθηκε από τους ανθρώπους, τους τελευταίους δύο αιώνες. Αυτό έχει επιβραδύνει τη παγκόσμια υπερθέρμανση αλλά με ένα σοβαρό κόστος: το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα έχει προκαλέσει την άνοδο του μέσου pH( ένα μέτρο της οξύτητας του νερού) στην επιφάνεια των ωκεανών, ώστε να μειωθεί κατά 0,1 περίπου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Ανάλογα με το ποσοστό και τις διαστάσεις των μελλοντικών εκπομπών, το pH των ωκεανών θα μπορούσε να πέσει εώς και 0,35 μονάδες μέχρι το 2050.
Η οξέωση μπορεί να καταστρέψει του θαλάσσιους οργανισμούς. Πειράματα έχουν δείξει ότι αλλαγές μεγέθους 0,2-0,3 μονάδων μπορούν να παρεμποδίσουν την ικανότητα των θαλάσσιων οργανισμών-κλειδιά όπως τα κοράλλια και μερικά είδη πλαγκτού να ασβεστοποιήσουν τους σκελετούς τους, που είναι χτισμένοι από ευαίσθητα στο pH ανθρακικά άλατα(carbonate). Οι μεγάλες περιοχές του ωκεανού βρίσκονται σε κίνδυνο υπέρβασης αυτών των επιπέδων αλλαγής του pH μέχρι το 2050. Στις μεγάλες αυτές περιοχές περιλαμβάνονται και ενδιαιτήματα υφάλων όπως ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο που βρίσκεται έξω από την Αυστραλία(Australia’s Great Barrier Reef).
Οι περισσότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί ζουν στα νερά της επιφάνειας των ωκεανών όπου υπάρχει και ήλιος. Αυτά τα νερά είναι και τα πιο ευάλωτα στην προκαλούμενη από το CO2 οξέωση, μέσα στον επόμενο αιώνα καθώς οι εκπομπές συνεχίζονται.
Για να εμποδιστεί η πτώση του pH των επιφανειακών νερών περισσότερο από 0,2 μονάδες, τα παρόντα επίπεδα που έχουν τεθεί από την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των Η.Π.Α το 1976 πρέπει να μειωθούν άμεσα.
Αν και η χημική απόκριση των ωκεανών σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι σχετικά προβλέψιμη, η βιολογική απόκριση είναι πιο αβέβαιη.
Το pH των ωκεανών και η χημεία των ανθρακικών αλάτων είναι αξιοσημείωτα σταθερά για εκατομμύρια χρόνια- πολύ περισσότερο σταθερά σε σχέση με τη θερμοκρασία. «Γνωρίζουμε ότι η οξέωση των ωκεανών(ocean acidification) θα καταστρέψει τα κοράλλια και άλλους οργανισμούς, αλλά δεν υπάρχουν πειραματικά δεδομένα για το πώς τα περισσότερα είδη θα επηρεαστούν», αναφέρει ο Caldeira από το ινστιτούτο Carnegie.
«Τα περισσότερα πειράματα έχουν γίνει στο εργαστήριο με λίγους μόνο οργανισμούς. Ενώ τα αποτέλεσμα κρούουν των κώδωνα, είναι σχεδόν απίθανο να προβλέψει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο η άνευ προηγουμένου οξέωση θα επηρεάσει ολόκληρα οικοσυστήματα». Η μειωμένη ασβεστοποίηση σίγουρα θα «πληγώσει» οστρακοειδή όπως μύδια και στρείδια, με σημαντικές επιδράσεις στην εμπορική αλιεία. Άλλοι οργανισμοί ίσως ανθίσουν στις νέες συνθήκες, αλλά αυτό ίσως περιλαμβάνει ανεπιθύμητα, αδύναμα είδη.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επιδράσεις του CO2 στη χημεία των ωκεανών, όχι μόνο στο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών του CO2. «Ενώ ο διπλασιασμός του ατμοσφαιρικού CO2 ίσως φαίνεται ρεαλιστικός στόχος για τον σχεδιασμό όσον αφορά το κλίμα, ένα τέτοιο επίπεδο ίσως σημαίνει και το τέλος των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων πολύτιμων θαλάσσιων οργανισμών».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Carnegie Institution. "Acidifying Oceans Add Urgency To Carbon Dioxide Cuts." ScienceDaily 3 July 2008. 4 July 2008 http://www.sciencedaily.com­.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2.7.08

Περίεργα και εντυπωσιακά ζώα: Tarsier των Φιλιππίνων

Η ζωή, από τα βακτήρια στα θηλαστικά, από τους μύκητες μέχρι τα πτηνά και από τα ερπετά, αμφίβια μέχρι τα τόσα πολλά και διαφορετικά ασπόνδυλα ζώα είναι γεμάτη από ποικιλία! Χρώματα, σχήματα, προσαρμογές ανάλογα με τον τρόπο ζωής-όλα αυτά συνθέτουν τον πανέμορφο κόσμο της ζωής.
Στο σημερινό κόσμο, όπου η τηλεόραση υπάρχει σε όλα τα σπίτια και δείχνει ειδήσεις αλλά και ντοκιμαντέρ, η εικόνα πολλών ζώων είναι πια οικεία με τη συνεχή προβολή τους.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ζώα που είναι πραγματικά περίεργα και εντυπωσιακά.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Tarsier των Φιλλιπινών. Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό, το επιστημονικό του όνομα είναι Tarsius syrichta και είναι ένα είδος Tarsier που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Το όνομα του Tarsie, πρόερχεται από τον ταρσό ή αστράγαλο, μιας και ο αστράγαλος του είναι ιδιαίτερα μακρύς. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια και είναι ίσως από τα πιο παλιά είδη που έζησαν μόνο στο Φιλιππίνες.

Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύων θηλαστικό και για την ακρίβεια ένα μικροσκοπικό ζωάκι περίπου 15 εκατοστά σε ύψος. Το μικρό του μέγεθος κάνει και δύσκολη την παρατήρησή του. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 134 γραμμάρια για τα αρσενικά και περίπου 117 για τα θηλυκά. Το ανθρώπινο χέρι θα ήταν μια καλή φωλιά για το μικρό tarsier μιας και εφαρμόζει ακριβώς μέσα της.
Όπως και σε όλα τα είδη Tarsier, ο Tarsier των Φιλιππινών έχει τα μάτια του ενσωματωμένα στο κρανίο και έτσι δεν μπορεί να γυρίσει τα μάτια του μέσα στις κόγχες. Αντ΄ αυτού, μία ειδική προσαρμογή στο λαιμό επιτρέπει στο στρόγγυλο κεφάλι του να περιστρέφεται κατά 180 μοίρες.

Τα μεγάλα, μεμβρανώδη αυτιά του είναι κινούμενα και φαίνονται να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Tarsier, είναι τα μάτια του. Έχει εντυπωσιακά μεγάλα μάτια(δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το σώμα και το κεφάλι και είναι τα μεγαλύτερα μάτια που υπάρχουν σε θηλαστικό. Αυτά τα τεράστια μάτια παρέχουν σε αυτό το νυκτόβιο ζώο, άριστη νυκτερινή όραση.
Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι σαρκοβόρο ζώο. Κυρίως τρέφεται με έντομα- η δίαιτα του αποτελείται από ζωντανά έντομα και επίσης έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αράχνες, μικρά μαλακόστρακα και μικρά σπονδυλωτά όπως μικρές σαύρες και πουλιά.

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από: http://en.wikipedia.org/wiki/Philippine_Tarsier

Η φωτογραφία είναι από το wikipedia και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό με άδεια του φωτογράφου.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Το πρωτεϊνικό ρολόι των θηλαστικών αντιδρά απευθείας στο φως


Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως επηρεάζει την ανάπτυξη και την αύξηση των φυτών, αλλά τι επίδραση έχει το φως στους ανθρώπους και τα ζώα; Μια νέα δημοσίευση από την Nathalie Hoang και τους συνεργάτες της που δημοσιεύτηκε στο PLoS Biology, ερευνά αυτήν την ερώτηση με τη μελέτη του κρυπτοχρώματος σε μύγες, ποντίκια και ανθρώπους.
Στα φυτά, τα κρυπτοχρώματα είναι πρωτεΐνες-φωτοϋποδοχείς που απορροφούν και επεξεργάζονται το μπλε φως για λειτουργίες όπως η αύξηση, η ανάπτυξη του νεαρού φυταρίου και η επέκταση των φύλλων και του μίσχου. Τα κρυπτοχρώματα υπάρχουν επίσης στους ανθρώπους και τα ζώα και έχουν αποδειχθεί να ρυθμίζουν τους μηχανισμούς του κιρκαδικού ρολογιού(ημερήσιων κύκλων). Αλλά το πώς αυτά δουλεύουν στους ανθρώπους και τα ζώα παραμένει ακόμη άγνωστο.

Όταν τα φυτά εκτίθενται σε μπλε φως, βιώνουν μια μείωση στης χρωστική της φλαβίνης. Αυτή η μείωση ενεργοποιεί τα κρυπτοχρώματα και επιτρέπει έτσι την αύξηση και την ανάπτυξη των νεαρών φυτών. Ο Hoang και οι συνεργάτες έψαξαν να μελετήσουν την επίδραση του μπλε φωτός στα κρυπτοχρώματα της μύγας, των ζώων και των ανθρώπων, και αφού έκθεσαν τους οργανισμούς σε μπλε φως μέτρησαν την αλλαγή στον αριθμό των οξειδωμένων φλαβινών.

Μετά από μια διαρκή έκθεση στο μπλε φως, οι συγγραφείς βρήκαν ότι ο αριθμός των φλαβινών, μειώθηκε πράγματι, όπως συμβαίνει και στα φυτά.
Ενώ η έρευνα αποκαλύπτει μία ομοιότητα στις αποκρίσεις των μυγών, των ποντικιών, των ανθρώπων και των φυτών στο μπλε φως, η μείωση στις φλαβίνες επηρεάζει τους ημερήσιους κύκλους διαφορετικά.

Τα κρυπτοχρώματα των ποντικών Mcry1 και Mcry2, αντιδρούν με σημεία κλειδιά του κιρκαδικού ρυθμού: τα ποντίκια που δεν έχουν αυτά τα κρυπτοχρώματα παρουσίασαν μια ολοκληρωτική απουσία στις συμπεριφορές των κιρκαδικών ρυθμών όπως το τρέξιμο στον τροχό. Παρόλα αυτά αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά ήταν ανεξάρτητη με την έκθεση στο φως.

Αν και αυτή η δημοσίευση από τον Hoang και τους συνεργάτες, έδειξε ότι τα κρυπτοχρώματα στα ζώα και τους ανθρώπους αντιδρούν στο φως με παρόμοιο τρόπο σε σχέση με τα φυτά, η ερώτηση του πως ακριβώς το φως επιδρά σε αυτά είναι ακόμη ανοιχτή για περαιτέρω έρευνα. Αν και τα κρυπτοχρώματα βρίσκονται κυρίως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, βρίσκονται επίσης σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς του σώματος που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. Αυτό προτείνει ότι τα κρυπτοχρώματα ίσως δεν έχουν οπτικές λειτουργίες και ίσως επηρεάζουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών και τη συμπεριφορά.

Journal reference:
Hoang et al. Human and Drosophila Cryptochromes Are Light Activated by Flavin Photoreduction in Living Cells. PLoS Biology, 2008; 6 (7): e160 DOI: 10.1371/journal.pbio.0060160

Μεταφρασμένο κσι προσαρμοσμένο από:
Public Library of Science. "Mammalian Clock Protein Responds Directly To Light." ScienceDaily 1 July 2008. 23 June 2008 http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080630200959.htm.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

1.7.08

Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν σημαντική μεταβολή στη σύνθεση των παράκτιων κοινοτήτων των ψαριών


Μια λεπτομερειακή ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 50 χρόνια εβδομαδιαίων ερευνών σε ψάρια αλιευμένα με τράτες στον κόλπο του Narragansett και στο γειτονικό Rhode Island Sound έχει αποκαλύψει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στη σύνθεση των ειδών, την οποία οι επιστήμονες χρεώνουν κυρίως στα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με το Jeremy Collie, καθηγητή ωκεανογραφίας στη μεταπτυχιακή σχολή ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου του Rhode Island, η κοινότητα των ψαριών έχει αλλάξει σταδιακά από τα σπονδυλωτά είδη(ψάρια) σε ασπόνδυλα(αστακοί, καβούρια και καλαμάρια), και από βενθικά ή είδη που ζουν κοντά στον πυθμένα-αυτά δηλαδή που τρέφονται από τον πυθμένα- σε πελαγικά είδη που τρέφονται σε υψηλότερα επίπεδα νερού. Επιπρόσθετα, τα μικρότερα είδη που ζουν σε ζεστά νερά έχουν αυξηθεί ενώ τα μεγαλύτερα είδη που ζουν σε πιο κρύα νερά, έχουν μειωθεί.

«Αυτή η πολύ δραματική αλλαγή, και είναι ένα πρότυπο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλα οικοσυστήματα. Για παράδειγμα υπάρχουν τέτοια πρότυπα σε διάφορες εκβολές ποταμών αλλά δεν υπάρχουν παρόμοια δεδομένα για πουθενά αλλού εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή του Rhode Island. Η εβδομαδιαία έρευνα με τράτες από επιστήμονες του URI ξεκίνησε το 1959 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έχουν καταγραφεί 130 είδη, αν και η ανάλυση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα κορυφαία 25 είδη, τα οποία αντιστοιχούν στο 96% του συνόλου των ζώων που συλλέχθηκαν.

Ο Collie είπε ότι ενώ οι περισσότερες από τις αλλαγής εμφανίστηκαν σιγά σιγά, μία απότομη αλλαγή έλαβε μέρος το 1980 και 1981 όταν συγκεκριμένα βενθικά είδη(winter flounder, silver hake) μειώθηκαν και τα πελαγικά είδη(butterfish, bluefish) αυξήθηκαν. Οι ερευνητές νομίζουν ότι έχει γίνει κάποια αλλαγή στην τροφική αλυσίδα. Το φυτοπλαγκτόν καταναλώνεται περισσότερο από το ζωοπλαγκτόν, που έπειτα τρώγεται από ψάρια, αντί να πέφτει το φυτοπλαγκτόν στον πυθμένα και έπειτα να καταναλώνεται από ψάρια του πυθμένα.

Η αύξηση στους αριθμούς των αστακών(οστρακόδερμων γενικά) και των καβουριών είναι αποτέλεσμα της επικράτησής τους στο βενθικό ενδιαίτημα που εγκαταλείφθηκε από τα είδη ψαριών που τρέφονταν εκεί. Γενικά, με την ανάλυση της καταγραφής βρέθηκαν τεράστιες αλλαγές στην αφθονία μερικών ειδών. Για παράδειγμα είδη όπως τα butterfish και bluefish έχουν αυξηθεί σε αριθμό εκατό φορές ενώ άλλα όπως το bergallcunner) έχουν μειωθεί κατά 1000 φορές.

«Ενώ τώρα πιάνουμε περισσότερα ψάρια, πιάνουμε επίσης και μικρότερα ψάρια», εξηγεί ο Collie, «και αυτό έχει να κάνει με το πώς οι θερμοκρασίες προτίμησης των ψαριών εδώ έχουν αλλάξει. Η κοινότητα των ψαριών κυριαρχείται τώρα από είδη προσαρμοσμένα σε ζεστά νερά σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε όταν ξεκίνησε η καταγραφή, και τα ψάρια που ζουν σε πιο ζεστά νερά είναι μικρότερα».

Ο Collie πρόσθεσε ότι το ψάρεμα ίσως είναι ένας πρόσθετος παράγοντας μείωσης του μεγέθους των ψαριών, καθώς η αλιεία αφαιρεί τα μεγάλα ψάρια ενός πληθυσμού και αφήνει συνήθως πίσω τα μικρότερα. Παρ’ όλα αυτά το κλίμα είναι το κυρίαρχο «σινιάλο». Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου από το 1959 και η προτιμώμενη θερμοκρασία των ψαριών που πιάνονται στις τράτες έχει επίσης αυξηθεί κατά δύο βαθμούς κελσίου.

«Αυτό δείχνει να είναι άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», είπε,
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί με άλλο τρόπο».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Rhode Island (2008, June 30). Climate Change Causing Significant Shift In Composition Of Coastal Fish Communities. ScienceDaily. Retrieved June 22, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080627163151.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...