Η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι πιθανόν να αυξήσει την αναλογία του πληθυσμού που επηρεάζεται από πέτρες στα νεφρά με την επέκταση της περιοχής υψηλού ρίσκου που είναι γνωστή και ως «ζώνη πέτρας νεφρού» σε γειτονικές πολιτείες των Η.Π.Α όπως βρήκαν ερευνητές από UT νοτιοδυτικό ιατρικό κέντρο και το UT Dallas. Προφανώς αυτή η διαπίστωση ισχύει και για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η αφυδάτωση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζεται με παθήσεις πέτρας του νεφρού, και η δημοσίευση προτείνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση θα επεκτείνει αυτό το πρόβλημα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν επιπρόσθετα 1,6 με 2,2 εκατομμύρια περιπτώσεις πέτρας στο νεφρό, κάτι που σημαίνει εώς και 30% σε μερικές περιοχές.
«Η μελέτη είναι μία από τα πρώτα παραδείγματα που δείχνουν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί ένα άμεσο ιατρικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους», αναφέρει η Dr Margaret Pearle, καθηγήτρια ουρολογίας στο UT Southewestern, και ένας από τους συντελεστές της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 14ης Ιουλίου του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχει γεωγραφική ποικιλία όσον αφορά παθήσεις του νεφρού και αυτό σχετίζεται με τις διαφορετικές θερμοκρασίες από περιοχή σε περιοχή», εξηγεί η Dr Pearle». Όταν οι άνθρωποι μετακινούνται από περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες σε περιοχές με πιο ζεστά κλίματα, παρατηρείται μια απότομη αύξηση του ρίσκου για εμφάνιση πέτρας. Αυτό έχει δειχθεί σε στρατιωτικές ομάδες που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα.
Η πάθηση πέτρας στα νεφρά ή νεφρολιθίαση είναι μια κοινή ασθένεια, όχι σοβαρή.
Οι πέτρες του νεφρού, που είναι στερεοί κρύσταλλοι που σχηματίζονται από διαλυμένες ανόργανες ουσίες στα ούρα, μπορούν να προκληθούν τόσο από περιβαλλοντικά όσο και από μεταβολικά προβλήματα. Ο χαμηλός όγκος των ούρων αυξάνει άμεσα το ρίσκο για πέτρα με την αύξηση της συγκέντρωσης των αλάτων. Αυτά μπορούν να αυξηθούν τόσο από την πρόσληψη χαμηλών ποσοτήτων υγρού όσο και από την απώλεια υγρού μέσω της αφυδάτωσης.
Οι πέτρες στο νεφρό είναι πιο κοινές σε θερμότερα μέρη των Η.Π.Α. Οι νοτιανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α είναι γνωστές και ως «ζώνη πέτρας νεφρού» εξατίας του υψηλού αριθμού συμβάντων πέτρας νεφρού.
Για να προβλέψει την κλιματική αλλαγή, ο Dr Tom Brikowski, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γεωεπιστημών, χρησιμοποίησε μοντέλα παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προμηθεύτηκε από την αναφορά της IPCC του 2007, στην οποία οι προβλεπόμενες αυξήσεις της θερμοκρασίας βασίζονται στις αναμενόμενες μελλοντικές εκπομπές CO2.
Απ’ ότι δείχνουν οι έρευνες υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο των ούρων και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως για να εξακριβωθεί η ακριβής σχέση.
Σημείωση: Καθώς κάποιες συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης όπως η ξηρασία, η λειψυδρία κτλ επηρεάζουν πάρα πολλές πτυχές της ανθρώπινης και όχι μόνο υγείας πολλές φορές αναφερόμαστε στην έμμεση επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον όρο υπερθέρμανση. Παρόλαυτα στην παραπάνω περίπτωση η επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας είναι άμεση στη λειτουργία του νεφρού με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παθήσεις πέτρας ακόμη και σε στρατεύματα που μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα ενώ ακολουθούν παρόμοιο σχεδόν τρόπο ζωής(διατροφή κτλ..) Δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να επηρεάζει άμεσα διάφορες φυσιολογικές διεργασίες..
Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
UT Southwestern Medical Center (2008, July 15). More Kidney Stone Disease Projected Due To Global Warming. ScienceDaily. Retrieved July 16, 2008, from http://www.sciencedaily.com /releases/2008/07/080714172158.htm
Journal Reference:
Tom H. Brikowski, Yair Lotan, and Margaret S. Pearle
Climate-related increase in the prevalence of urolithiasis in the United States
PNAS 2008 105:9841-9846; published ahead of print July 14, 2008, doi:10.1073/pnas.0709652105
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
2 σχόλια:
Και να ταν μόνο αυτό καλά θα ήμασταν!!
Καλησπέρα.
Ναι όντως, αν και αυτό πρέπει να πονάει πολύ! Καλημέρα.
Δημοσίευση σχολίου