Σύμφωνα με τον Cristopher L. Weber από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ο νέος τίτλος που έχει δοθεί στην Κίνα ως χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην κατανάλωση των κινέζικων αγαθών στη Δύση.
Καθώς οι σπουδαιότεροι αθλητές του κόσμου ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, υπάρχει αυξημένη ανησυχία από μερικούς αθλητές για την αυξανόμενη ρύπανση που προκαλείται από τον καπνό και από το νέφος από τα εργοστάσια που καίνε γαιάνθρακα.
«Βρήκαμε ότι το 2005, ολόκληρο το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προοριζόταν για εξαγωγές. Αυτή η αναλογία έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα, από 12% το 1987 σε 21% το 2002», ανέφερε ο Weber καθηγητής-ερευνητής στο τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Carnegie Mellon’s.
To Κιότο του 1997 που αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την ανάπτυξη στην Κίνα, καθώς σαν αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα δεν απαιτείται από το πρωτόκολλο να κάνει περικοπές στις εκπομπές άνθρακα- και αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό να αλλάξει μέχρι το 2012. Η Κίνα είναι απελπισμένη για ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει την οικονομική επέκταση που βγάζει τους πολίτες της από τη φτώχεια, και παρά τις θαρραλέες επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό της πρόσφατης ενεργειακής ανάπτυξης προέρχεται από τον γαιάνθρακα(κάρβουνο), τη μόνη παραδοσιακή πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε αφθονία στην Κίνα.
Ο Weber και οι συνεργάτες του από τα πανεπιστήμια της Νορβηγίας, του Cambridge και του Leeds, καλούν τους Κινέζους να «καθαρίσουν» τις πρακτικές παραγωγής συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις ώστε να ελέγξουν οικονομικά την ενεργειακή κατανάλωση και να αναπτύξουν ένα ίδρυμα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση εργοστασίων με πιο αποδοτικό εξοπλισμό.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των κινέζικων εκπομπών βρίσκεται στις εξαγωγές σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να είναι υπεύθυνη και να βοηθήσει την Κίνα να αυξήσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι επείγουσες βελτιώσεις απαιτούνται, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο Weber. «Η χρήση περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας και η αντιμετώπιση των οικονομικών και τεχνολογικών εμποδίων με νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα(carbon sequestration, αποθήκευση του άνθρακα ώστε να μην απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα), πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα τόσο για την Κίνα όσο και για τις χώρες όπου γίνονται οι εξαγωγές».
- Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Carnegie Μellon University (2008, July 30). China's Export Trade Impacts Climate. ScienceDaily. Retrieved July 30, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080729142524.htm
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
7 σχόλια:
Αν οι κινέζοι αρχίσουν να καταναλώνουν με το ρυθμό των ευρωπαίων καλύτερα να αλλάξουμε πλανήτη!
Κι εγώ συμφωνώ ότι στην Κίνα θα παιχτεί το μεγάλο ενεργειακό κόλπο. Πάση θυσία, όπως λες, θέλουν να εξασφαλίσουν ενέργεια και ψάχνουν πηγές που πιθανόν θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον. Και δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα καταφέρει κάποιος να τούς περιορίσει.
@ρόλοι ζωής: Σύμπαν πες καλύτερα!
@blogoulis: Όντως έτσι είναι.. Όταν κάποιος πηγαίνει με στόχο μόνο το χρήμα δεν υπολογίζει τίποτα..
Ευτυχώς όμως τον τελευταίο καιρό έχουν δει και οι ίδιοι το περιβαλλοντικό πρόβλημα μιας και δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον από το νέφος. Γι'αυτό και υπάρχουν διάφορα προγράμματα για μια πιο πράσινη Κίνα. Πριν κάτι μήνες ανακοίνωσαν και την απαγόρευση των πλαστικών σακούλων
Πάντως δεν πρέπει να τους κατηγορούμε και τόσο γιατί όπως λέει και το post: "Οι εξαγωγές της επηρεάζουν το κλίμα" Φταίμε και όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή!
Εντάξει οι εξαγωγές τους είναι εισαγωγές μας, αλλά είναι...φτηνά.
Πάντως εκτός από την Κίνα, πρόβλημα με τη μόλυνση θα δημιουργήσει στο μέλλον και η αναπτυσόμενη Ρωσία.
Οι Ρώσοι θα είναι χαρούμενοι γιατί με την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας και τις τροπικές συνθήκες που θα επικρατούν στο πολύ μέλλον εδώ(αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Ρωσία θα είναι ο number 1 προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές!
ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ Η ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ????
Γεια σου Σπύρο, καλώς ήρθες. Φυσικά και μπορεί να σωθεί ο πλανήτης αλλά παρομοιάζοντας τον με την ζωή ενός ανθρώπου που κινδυνεύει θα έλεγα ότι βρίσκεται στα επείγοντα ενός νοσοκομείου και πρέπει να πέσουν όλοι οι γιατροί(δηλαδή εμείς) πάνω του.
Δημοσίευση σχολίου