1.7.08

Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν σημαντική μεταβολή στη σύνθεση των παράκτιων κοινοτήτων των ψαριών


Μια λεπτομερειακή ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 50 χρόνια εβδομαδιαίων ερευνών σε ψάρια αλιευμένα με τράτες στον κόλπο του Narragansett και στο γειτονικό Rhode Island Sound έχει αποκαλύψει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στη σύνθεση των ειδών, την οποία οι επιστήμονες χρεώνουν κυρίως στα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με το Jeremy Collie, καθηγητή ωκεανογραφίας στη μεταπτυχιακή σχολή ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου του Rhode Island, η κοινότητα των ψαριών έχει αλλάξει σταδιακά από τα σπονδυλωτά είδη(ψάρια) σε ασπόνδυλα(αστακοί, καβούρια και καλαμάρια), και από βενθικά ή είδη που ζουν κοντά στον πυθμένα-αυτά δηλαδή που τρέφονται από τον πυθμένα- σε πελαγικά είδη που τρέφονται σε υψηλότερα επίπεδα νερού. Επιπρόσθετα, τα μικρότερα είδη που ζουν σε ζεστά νερά έχουν αυξηθεί ενώ τα μεγαλύτερα είδη που ζουν σε πιο κρύα νερά, έχουν μειωθεί.

«Αυτή η πολύ δραματική αλλαγή, και είναι ένα πρότυπο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλα οικοσυστήματα. Για παράδειγμα υπάρχουν τέτοια πρότυπα σε διάφορες εκβολές ποταμών αλλά δεν υπάρχουν παρόμοια δεδομένα για πουθενά αλλού εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή του Rhode Island. Η εβδομαδιαία έρευνα με τράτες από επιστήμονες του URI ξεκίνησε το 1959 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έχουν καταγραφεί 130 είδη, αν και η ανάλυση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα κορυφαία 25 είδη, τα οποία αντιστοιχούν στο 96% του συνόλου των ζώων που συλλέχθηκαν.

Ο Collie είπε ότι ενώ οι περισσότερες από τις αλλαγής εμφανίστηκαν σιγά σιγά, μία απότομη αλλαγή έλαβε μέρος το 1980 και 1981 όταν συγκεκριμένα βενθικά είδη(winter flounder, silver hake) μειώθηκαν και τα πελαγικά είδη(butterfish, bluefish) αυξήθηκαν. Οι ερευνητές νομίζουν ότι έχει γίνει κάποια αλλαγή στην τροφική αλυσίδα. Το φυτοπλαγκτόν καταναλώνεται περισσότερο από το ζωοπλαγκτόν, που έπειτα τρώγεται από ψάρια, αντί να πέφτει το φυτοπλαγκτόν στον πυθμένα και έπειτα να καταναλώνεται από ψάρια του πυθμένα.

Η αύξηση στους αριθμούς των αστακών(οστρακόδερμων γενικά) και των καβουριών είναι αποτέλεσμα της επικράτησής τους στο βενθικό ενδιαίτημα που εγκαταλείφθηκε από τα είδη ψαριών που τρέφονταν εκεί. Γενικά, με την ανάλυση της καταγραφής βρέθηκαν τεράστιες αλλαγές στην αφθονία μερικών ειδών. Για παράδειγμα είδη όπως τα butterfish και bluefish έχουν αυξηθεί σε αριθμό εκατό φορές ενώ άλλα όπως το bergallcunner) έχουν μειωθεί κατά 1000 φορές.

«Ενώ τώρα πιάνουμε περισσότερα ψάρια, πιάνουμε επίσης και μικρότερα ψάρια», εξηγεί ο Collie, «και αυτό έχει να κάνει με το πώς οι θερμοκρασίες προτίμησης των ψαριών εδώ έχουν αλλάξει. Η κοινότητα των ψαριών κυριαρχείται τώρα από είδη προσαρμοσμένα σε ζεστά νερά σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε όταν ξεκίνησε η καταγραφή, και τα ψάρια που ζουν σε πιο ζεστά νερά είναι μικρότερα».

Ο Collie πρόσθεσε ότι το ψάρεμα ίσως είναι ένας πρόσθετος παράγοντας μείωσης του μεγέθους των ψαριών, καθώς η αλιεία αφαιρεί τα μεγάλα ψάρια ενός πληθυσμού και αφήνει συνήθως πίσω τα μικρότερα. Παρ’ όλα αυτά το κλίμα είναι το κυρίαρχο «σινιάλο». Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου από το 1959 και η προτιμώμενη θερμοκρασία των ψαριών που πιάνονται στις τράτες έχει επίσης αυξηθεί κατά δύο βαθμούς κελσίου.

«Αυτό δείχνει να είναι άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», είπε,
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί με άλλο τρόπο».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Rhode Island (2008, June 30). Climate Change Causing Significant Shift In Composition Of Coastal Fish Communities. ScienceDaily. Retrieved June 22, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080627163151.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...