Στο σημερινό κόσμο, όπου η τηλεόραση υπάρχει σε όλα τα σπίτια και δείχνει ειδήσεις αλλά και ντοκιμαντέρ, η εικόνα πολλών ζώων είναι πια οικεία με τη συνεχή προβολή τους.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ζώα που είναι πραγματικά περίεργα και εντυπωσιακά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Tarsier των Φιλλιπινών. Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό, το επιστημονικό του όνομα είναι Tarsius syrichta και είναι ένα είδος Tarsier που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Το όνομα του Tarsie, πρόερχεται από τον ταρσό ή αστράγαλο, μιας και ο αστράγαλος του είναι ιδιαίτερα μακρύς. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια και είναι ίσως από τα πιο παλιά είδη που έζησαν μόνο στο Φιλιππίνες.
Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύων θηλαστικό και για την ακρίβεια ένα μικροσκοπικό ζωάκι περίπου 15 εκατοστά σε ύψος. Το μικρό του μέγεθος κάνει και δύσκολη την παρατήρησή του. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 134 γραμμάρια για τα αρσενικά και περίπου 117 για τα θηλυκά. Το ανθρώπινο χέρι θα ήταν μια καλή φωλιά για το μικρό tarsier μιας και εφαρμόζει ακριβώς μέσα της.
Όπως και σε όλα τα είδη Tarsier, ο Tarsier των Φιλιππινών έχει τα μάτια του ενσωματωμένα στο κρανίο και έτσι δεν μπορεί να γυρίσει τα μάτια του μέσα στις κόγχες. Αντ΄ αυτού, μία ειδική προσαρμογή στο λαιμό επιτρέπει στο στρόγγυλο κεφάλι του να περιστρέφεται κατά 180 μοίρες.
Τα μεγάλα, μεμβρανώδη αυτιά του είναι κινούμενα και φαίνονται να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Tarsier, είναι τα μάτια του. Έχει εντυπωσιακά μεγάλα μάτια(δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το σώμα και το κεφάλι και είναι τα μεγαλύτερα μάτια που υπάρχουν σε θηλαστικό. Αυτά τα τεράστια μάτια παρέχουν σε αυτό το νυκτόβιο ζώο, άριστη νυκτερινή όραση.
Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι σαρκοβόρο ζώο. Κυρίως τρέφεται με έντομα- η δίαιτα του αποτελείται από ζωντανά έντομα και επίσης έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αράχνες, μικρά μαλακόστρακα και μικρά σπονδυλωτά όπως μικρές σαύρες και πουλιά.
Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από: http://en.wikipedia.org/wiki/Philippine_Tarsier
Η φωτογραφία είναι από το wikipedia και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό με άδεια του φωτογράφου.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου