9.7.08

Νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίθουν από ζωή ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δομών υφάλων για τους οποίους πιστεύουν ότι διπλασιάζουν το μέγεθος του μεγαλύτερου και πιο πλούσιου συστήματος υφάλων που βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό(νότια της Βραζιλίας) και ονομάζεται Abrolhos Bank.

Η νεοανακαλυφθείσα περιοχή είναι επίσης πολύ περισσότερο άφθονη σε θαλάσσια ζωή σε σχέση με το μέχρι πρόσφατα γνωστό σύστημα υφάλων του Abrolhos, ενός από τους πιο μοναδικούς και σημαντικούς υφάλους. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Bahia, στη Βραζιλία( που ανήκουν και στη Διεθνή Διαχείριση-CI-Conservation International) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σε μια δημοσίευση που παρουσιάστηκε σήμερα στο διεθνές συμπόσιο για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

«Είχαμε κάποια στοιχεία από τοπικούς ψαράδες ότι υπάρχουν και άλλοι ύφαλοι αλλά όχι στην κλίμακα αυτών που ανακαλύψαμε», αναφέρει ο Rodrigo de Moura, ειδικός για θαλάσσια θέματα και ένας από τους συντελεστές της δημοσίευσης». Η Abrolhos Bank θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς υφάλους καθώς φιλοξενεί έναν υψηλό αριθμό θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται μόνο στη Βραζιλία συμπεριλαμβανομένων ειδών από μαλακά κοράλλια, μαλάκια και ψάρια που βρίσκονται μόνο στο Abrolhos.


«Σύμφωνα με τη σχετική δυσκολία στην πρόσβαση που έχει η περιοχή αλλά και το βάθος, αυτοί οι «νέοι» ύφαλοι βρίθουν από ζωή-μάλιστα σε μερικές περιοχές η θαλάσσια ζωή είναι 30 φορές πιο άφθονη από ότι αυτή που υπάρχει σε πιο ρηχούς υφάλους», εξηγεί ένας υπεύθυνος από την CI. «Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων στο Abrolhos προστατεύεται, παρόλες τις τοπικές και παγκόσμιες απειλές».

Οι τοπικές απειλές αφορούν την υπεραλιεία, την ανάπτυξη στις ακτές, τη μετατροπή της ξηράς σε καλλιεργούμενες εκτάσεις σε μεγάλη κλίμακα, τη ρύπανση, τις πετρελαιοκηλίδες, και άλλα. Οι παγκόσμιες απειλές περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την οξέωση των ωκεανών.

Η επόμενη φάση στο Abrolhos project θα είναι να μελετηθεί η θαλάσσια ζωή στις νέες δομές υφάλων. Όλες οι προσπάθειες στην τελική αποσκοπούν στη διαχείρηση και διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και όλων αυτών των σύνθετων και όμορφων οικοσυστημάτων.

Στο βίντεο παρουσιάζονται όμορφες σκηνές από τον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier της Αυστραλίας

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Conservation International. "New Coral Reefs Teeming With Marine Life Discovered In Brazil." ScienceDaily 9 July 2008. 9 July 2008 /releases/2008/07/080708171539.htm>.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...