1.3.09

Φάρμακα από τη θάλασσα


Για πρώτη φορά, επιστήμονες από τη Νορβηγία κατάφεραν να παράγουν εντελώς νέα αντιβιοτικά από βακτήρια που βρίσκονται στη θάλασσα. Τα έντεκα είδη βακτηρίων τα οποία παράγουν ουσίες που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και τρία άλλα βακτήρια που παράγουν νέα αντιβιοτικά, ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα NTNU και SINTEF.

Σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από τη Μόσχα και το πανεπιστήμιο Bergen, καινοτόμησαν στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Οι Νορβηγοί επιστήμονες για πρώτη φορά έφεραν σε πέρας όλη τη διαδικασία από τη συγκέντρωση των βακτηρίων από τα φιορδ μέχρι την παρουσίαση εντελώς νέων ενδιαφέροντων ουσιών σε μπουκάλια. Πίσω από αυτήν την επιτυχία κρύβεται μια μακριά και επίπονη διαδικασία απεικόνισης, καλλιέργειας, απομόνωσης και ελέγχου. Παρόλα αυτά, θα πάρει ακόμη χρόνο πριν μπορούν να είναι σίγουροι για τη συνέχιση της διαδικασίας στις φάσεις της εμπορευματοποίησης και της παραγωγής φαρμάκων.

Πολλά από τα βακτήρια που ήρθαν από το Trondheim Fjord έχουν αντιβιοτικές λειτουργίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι ήδη γνωστές και γι’ αυτό δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Νέα συστατικά που μπορούν να γίνουν «πατέντες» είναι και τα πιο ενδιαφέροντα. «Ουσίες με μια νέα χημική δομή, και ελπίζουμε, με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μπορούν να είναι πολύτιμες, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρει ο καθηγητής του NTNU, Sergey Zotchev.


Πρόσφατη έρευνα σε μερικά επιλεγμένα βακτήρια έχει οδηγήσει σε μερικά εντυπωσιακά ευρήματα. Στο Μπέργκεν και τη Μόσχα, οι έντεκα αντι-καρκινικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί ενάντια σε λευχαιμίες και καρκίνους του στομάχου, του παχέως εντέρου και του προστάτη. «Βρήκαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, ενώ τα φυσιολογικά επιζούν και ότι ξεχωριστά εκχυλίσματα δρουν σε διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ένας επιστήμονας του SINTEF.

Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση των ενεργών ουσιών στα συστατικά που παράγονται από τα βακτήρια και απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά μέχρι την εμπορευματοποίηση γιατί στην τελική οι ουσίες αυτές που παράγονται από τα βακτήρια έχουν στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών τους ανταγωνιστών στη θάλασσα και όχι των μολύνσεων του ανθρώπινου σώματος.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
SINTEF (2009, February 27). Medicines From The Sea. ScienceDaily. Retrieved March 1, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090225073211.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...