6.3.09

Οι τροπικές σαύρες δεν αντέχουν τη θέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή

Anolis nitens tandai lives on the forest floor in leaf litter in rainforests of the southern Amazon and cannot withstand high temperatures. (Credit: Laurie Vitt)

Από τα geckos και τα iguanas στα τέρατα Gila και τους δράκους Komodo, οι σαύρες είναι μεταξύ των πιo κοινών ερπετών στη γη. Βρίσκονται σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Μπορούν φαινομενικά να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες, αλλά είναι αφθονότερες στους τροπικούς κύκλους.

Παρόλα αυτά, η νέα έρευνα που στηρίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται για περισσότερο από τρεις δεκαετίες δείχνει ότι οι σαύρες που ζουν στα τροπικά δάση στην Κεντρική και Νότια Αμερική καθώς και στην Καραϊβική μπορεί να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι σαύρες των δασών ανέχονται ένα πολύ στενότερο εύρος θερμοκρασιών σε σχέση με τους συγγενείς τους στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Συχνά υπάρχει η υπόθεση ότι οι τροπικοί οργανισμοί είναι πολύ καλύτεροι στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών από εκείνους στα πιο κρύα κλίματα επειδή οι τροπικοί κύκλοι στα πεδινά είναι πάντα θερμοί. Αυτή η υπόθεση όμως είναι σωστή μέχρι ένα σημείο διότι οι οργανισμοί που ζουν στα τροπικά δάση αντιμετωπίζουν ένα στενότερο εύρος θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χρόνου και πολύ σπάνια εκτίθενται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Οι σαύρες που ζουν στα τροπικά δάση ζουν σε θερμοκρασίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν στα άκρα της φυσικής τους κατάστασης. Μία αλλαγή θερμοκρασίες λίγων βαθμών είναι ικανή να μειώσει υπερβολικά την απόδοσή τους.

Οι σαύρες είναι εξώθερμα ζώα, και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος ανταλλάσσοντας θερμότητα με το περιβάλλον τους. Οι ερευνητές συγκέντρωναν στοιχεία για τις θερμοκρασίες του σώματος των σαυρών σε δάσος του Πουέρτο Ρίκο, το 1973 και αργότερα μέτρησαν πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν σε διάφορες θερμοκρασίες σώματος. Το τρέξιμο σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση καθώς επηρεάζει την ικανότητα μιας σαύρας να κυνηγά ή να αποφεύγει τους θηρευτές.

Όταν το εύρος των θερμοκρασιών είναι στενό, τα ζώα λειτουργούν άριστα και μπορούσαν να λειτουργήσουν στο 90% της μέγιστης δραστηριότητάς τους ενώ αν η θερμοκρασία ανέβει περισσότερο(όπως ανέβηκε από το 1970 και μετά) οι σαύρες αυτές κινδυνεύουν από θερμικό στρες. Υπάρχει βέβαια και ένα ενδεχόμενο οι σαύρες αυτές να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες αν και αυτό είναι δύσκολο λόγω της μεγάλης διάρκειας της γενιάς τους.

Μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
University of Washington (2009, March 5). Tropical Lizards Can't Take The Heat Of Climate Warming. ScienceDaily. Retrieved March 5, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090303193954.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...