13.3.09

Δηλητηριώδη φίδια: Κροταλίας


  • Ο Κροταλίας αποτελεί ένα γένος δηλητηριωδών φιδιών το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις οχιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 29 είδη κροταλίων. Συνήθως στους Κροταλίες περιλαμβάνεται και το γένος Sistrurus και μαζί με το Crotalus αποτελούν τα “rattlesnakes”.
  • Το χαρακτηριστικό αυτών των φιδιών είναι το κρόταλο που έχουν στην άκρη της ουράς και έτσι μπορεί να τους διακρίνει κάποιος(εκτός από λίγα είδη που έχουν χάσει το κρόταλο τους). Το κρόταλο χρησιμεύει για την προειδοποίηση του εχθρού όταν νιώσουν ότι απειλούνται.
  • Το μήκος τους κυμαίνεται από 50-60 εκατοστά (C. Intermedius, C pricei) μέχρι και πάνω από 150 cm (C. Adamanteus, C. Atrox). Γενικώς, τα ενήλικα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Συγκριτικά με τα περισσότερα φίδια έχουν βαρύ σώμα, αν και μερικές αφρικάνικες οχιές είναι πιο παχιές.
  • Οι κροταλίες συναντώνται στην Αμερική από το νότιο Καναδά μέχρι τη βόρεια Αργεντινή.
  • Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, κανένα είδος δε θεωρείται επιθετικό. Αν νιώθουν ότι απειλούνται συνήθως υποχωρούν γρήγορα. Παρόλα αυτά, όταν περικυκλωθούν τα περισσότερα είδη θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
  • Το δηλητήριό τους έχει δύο αιμοτοξικές επιδράσεις. Λόγω των μεταλλοπρωτεασών που δρουν σε ενδοθηλιακά κύτταρα προκαλείται αιμορραγία και συσσωμάτωση(θρόμβωση) των αιμοπεταλίων. Λόγω της κροταλίνης, μιας τοξίνης που ανταγωνίζεται τα αιμοπετάλια, δημιουργείται μία έντονη αιμορραγία καθώς αυτή συνδέεται με της πρωτεΐνες συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων της επιφάνειας.
  • Οι κροταλίες είναι ωοζωοτόκοι. Αυτό σημαίνει ότι δε γεννούν αυγά, αλλά ολόκληρα μικρά φίδια.
  • Η δίαιτά τους αποτελείται από σπονδυλωτά, ενώ μερικές φορές και από ασπόνδυλα ζώα. Τα μικρότερα φίδια τρέφονται κυρίως από σαύρες, ενώ τα μεγαλύτερα είδη ξεκινούν τρώγοντας σαύρες και στη συνέχεια, μόλις ενηλικιωθούν κυνηγούν θηλαστικά(κυρίως τρωκτικά).
  • Εκτός από τη μέθοδο της ενέδρας τα φίδια αυτά διαθέτουν αισθητήρια όργανα γύρω από τα ρουθούνια με τα οποία αντιλαμβάνονται τη θέση της λείας τους μέσω της θερμότητας που εκπέμπει. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας κροταλίας μπορεί να αντιληφθεί μια πιθανή λεία που είναι μόλις το 1/10 ενός βαθμού πιο ζεστή από τον περιβάλλον χώρο.


H πρώτη φωτογραφία δείχνει το είδος Crotalus horridus. http://www.flickr.com/photos/11304433@N00/484186958/

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει το κρόταλο. http://www.flickr.com/photos/mikeparker

Πηγές κειμένου:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rattlesnake
http://www.sandiegozoo.org/animalbytes/t-rattlesnake.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Crotalus

Στο ίδιο θέμα:
Δηλητηριώδη φίδια: Βασιλική κόμπρα
Δηλητηριώδη φίδια: Μαύρη Μάμπα
Δηλητηριώδη φίδια: Οχιά
Δηλητηριώδη φίδια: Ταϊπάν
Εντυπωσιακά φίδια: Ανακόντα
Ο βασιλιάς των φιδιών

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...