22.3.09

"Μας μένει λίγος χρόνος για να σταθεροποιήσουμε το κλίμα" αναφέρει ο επικεφαλής της IPCC


O Rajendra Pachauri, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε συνέντευξη στη Νατάσα Σινιώρη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τελευταίο Οίκο της Καθημερινής(13/03/2009).

Το IPCC κάνει υπολογισμούς σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε αύξηση 2 βαθμών Κελσίου. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Αυτό που κάνει το IPCC είναι να εκτιμά τα διαφορετικά επίπεδα της αλλαγής της θερμοκρασίας και να βρίσκει τι σημαίνει αυτό, δηλαδή τι επιπτώσεις έχει και πώς μπορεί να μετριασθεί. Αλλά εναπόκειται στους διαπραγματευτές να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο στόχος τους. Μας απομένει όμως λίγος χρόνος -ώς το 2015- για να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας.

Δηλαδή, όλα εναπόκεινται στις καλές προθέσεις. Δεν μπορείτε να επιβάλετε κυρώσεις;

Δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε οτιδήποτε. Εχουμε μόνο τη δύναμη της γνώσης. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τους διαπραγματευτές. Ορισμένες χώρες δεν θέλουν να αποδεχτούν τους στόχους.

Οπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ή η Ινδία;

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Κίνα και την Ινδία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ινδία έχει μια οικονομία που τώρα αναπτύσσεται. Τι θέλουν; Να ζήσει ο Ινδός χωρίς ηλεκτρικό; Δεν μπορούμε να πούμε «σταμάτα να αναπτύσσεσαι».

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το μέλλον;

Νομίζω ότι είναι η εξαφάνιση των νησιών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ή οι πόλεμοι που θα γίνονται για το νερό ή την τροφή.

Για όλη την συνέντευξη δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...