24.6.07

Τα παγόβουνα δημιουργούν οάσεις στο Νότιο Ωκεανό: Λευκά καταφύγια

Ουάσινγκτον

Οι γιγάντιοι όγκοι πάγου που αποσπώνται από την Ανταρκτική και παρασύρονται στο Νότιο Ωκεανό κυριολεκτικά λιπαίνουν τα νερά γύρω τους και προσελκύουν μια πληθώρα ζωντανών οργανισμών, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ωκεανολόγοι.
Καθώς λιώνουν, τα παγόβουνα απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά που είχαν παγιδευτεί μέσα τους στην Ανταρκική. Τα συστατικά αυτά, όπως σωματίδια σιδήρου, επιταχύνουν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.
Δεδομένου ότι τα μικροσκοπικά φύκια είναι τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς, τα παγόβουνα συγκεντρώνουν ψάρια και κριλ (μικροσκοπικές γαρίδες) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πολυάριθμα πουλιά από πάνω.
Εκτός του ότι αυξάνουν τη βιοποικιλότητα, τα παγόβουνα ίσως παράλληλα καταπολεμούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς το φυτοπλαγκτόν απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, γράφει στο περιοδικό Science η ομάδα του Ράσελ Χόπκροφτ του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέιρμπανκς.
«Ενώ το λιώσιμο των πάγων συντελεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες δυναμικές της κλιματικής αλλαγής με περίπλοκο τρόπο, αυτός ο επιπρόσθετος ρόλος της αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ίσως έχει συνέπειες για τα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος οι οποίες πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων νερού γύρω από τα παγόβουνα και σε μελέτη της κάτω επιφάνειάς τους με τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...