6.6.07

Ασυμφωνία στη G8 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Το χάσμα παραμένει

Χάιλιγκενταμ

Απίθανο θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο της G8 στη Γερμανία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία πιέζουν για δεσμευτικούς μακροπρόθεσμους στόχους, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στα εθελοντικά μέτρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προεδρεύουσα της ΕΕ, δεν κατάφεραν να να γεφυρώσουν τις απόψεις τους στο γεύμα τους την Τετάρτη πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου στο Χάιλιγκενταμ.
Η σύνοδος θα τελειώσει χωρίς συμφωνία για κοινούς στόχους στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Τζέιμς Κόνοτον, σύμβουλος Αμερικανού προέδρου για περιβαλλοντικά θέματα.
Αρχικά οι δύο πλευρές εξέφραζαν επισήμως την αισιοδοξία τους. «Υπάρχουν περισσότερα κοινά, κατά κάποιο τρόπο, παρά διαφωνίες», δήλωσε στο AP ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπους. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα ο Μπους έχει αναγνωρίσει ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή, και η αντιμετώπισή της απαιτεί διεθνή προσπάθεια. Και η ΕΕ έχει πλησιάσει περισσότερο την άποψη των ΗΠΑ, ότι καμία λύση δεν είναι βιώσιμη χωρίς τη συμμετοχή των ενεργοβόρων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία, και ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να θυσιαστεί.
Το χάσμα, ωστόσο, παραμένει όσον αφορά πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι αρχές μετά τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Η Μέρκελ προτείνει τον στόχο των «δύο βαθμών», σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα το 2050 θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Με τη θέση αυτή συμφώνησε και η Ιαπωνία.
Η κυβέρνηση Μπους παραμένει αντίθετη με τους δεσμευτικούς στόχους. Την παραμονή της συνόδου, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να βγούν από την απομόνωσή τους στο θέμα προτείνοντας διαπραγματεύσεις εκτός του ΟΗΕ μεταξύ των 15 χωρών που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, αλλά αφήνοντας σε κάθε κράτος το περιθώριο να καθορίσει τους στόχους του.
Πριν από τη σύνοδο, αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Μπους, που έχει αρνηθεί να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν θα υπογράψει μια συμφωνία με την οποία δηλώνει αντίθετος τόσο καιρό.
Η τριήμερη σύνοδος της G8 πραγματοποιείται σε αρνητικό, «ψυχροπολεμικό» κλίμα, λόγω της έντονης αντίδρασης της Μόσχας στο σχέδιο των ΗΠΑ να επεκτείνουν την αντιπυραυλική ασπίδα τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την Αφρική, το εμπόριο, το Κόσοβο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...