15.6.07

Google και Intel συμμαχούν για πιο «πράσινους» υπολογιστές: Πρωτοβουλία εξοικονόμησης



Μάουντεν Βιού, Καλιφόρνια

Η Google και η Intel, σε συνεργασία με κατασκευαστές εξαρτημάτων για υπολογιστές, ανακοίνωσαν την Πρωτοβουλία Σωτηρίας του Κλίματος, μια προσπάθεια για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε PC και διακομιστές.
Όπως αναφέρει το CNet.com, η πρωτοβουλία έχει στόχο την προώθηση πιο αποδοτικών τροφοδοτικών και σταθεροποιητών τάσης, των συσκευών που μετατρέπουν το εναλασσόμενο ρεύμα του δικτύου ηλεκτροδότησης στο συνεχές ρεύμα 12 Volt που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές
Περίπου το 50% της ενέργειας που καταναλώνει ένας μέσος προσωπικός υπολογιστής χάνεται ως θερμότητα κατά τη μετατροπή, αναφέρουν εκπρόσωποι της Google. Στους διακομιστές, η απώλεια αυτή φτάνει το 30%.
Η πραγματική απώλεια ενέργειας είναι μάλιστα αρκετά μεγαλύτερη, καθώς οι υπολογιστές σπαταλούν ρεύμα όταν παραμένουν αδρανείς ή εκπέμπουν θερμότητα από άλλα εξαρτήματα.
Οι λύσεις ήδη υπάρχουν, τονίζουν οι δύο εταιρείες. Με τη χρήση πιο αποδοτικών εξαρτημάτων, η απώλεια μπορεί να περιοριστεί στο 10%. Οι διακομιστές της ίδιας της Google, μάλιστα, προσφέρουν απόδοση 90% με 93%.
«Δεν πρόκειται για πρόβλημα τεχνολογίας. Τροφοδοτικά με αποδοτικότητα 90% κυκλοφορούν και σήμερα», σχολιάζει ερευνητής της Google. Το πρόβλημα, εξηγεί, είναι το κόστος, καθώς οι διαθέσιμες λύσεις αυξάνουν την τελική τιμή των PC κατά περίπου 20 δολάρια και των διακομιστών κατά περίπου 30 δολάρια.
Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να αυξηθεί τουλάχιστον στο 90% η αποδοτικότητα των PC έως το 2010. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη χρονιά οι υπολογιστές θα εξοικονομήσουν 71,6 Kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 54 εκατομμύρια τόνους.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...