Αθήνα
Το πρώτο στην Ελλάδα εργοστάσιο ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού μας εγκαινίασε το μεσημέρι της Τρίτης στους Αγίους Θεοδώρους ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Το Εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται:
-Οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, ηλεκτρικές σκούπες, συσκευές καθαριότητας, ζυγαριές κλπ)-Εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά, τηλέφωνα κινητά και μη, προϊόντα ήχου και εικόνας κ.α.).-Καταναλωτικά ηλεκτρονικά (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις)-Φωτιστικά είδη πλην λαμπτήρων-Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (τρυπάνια, πριόνια, κλπ.)-Παιχνίδια και εξοπλισμό ψυχαγωγίας και αθλητισμού (βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρικά τρένα)-Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό-Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου (θερμοστάτες, ανιχνευτές, όργανα μέτρησης)-Συσκευές αυτόματης διανομής.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα των στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων, ο κ. Σουφλιάς τόνισε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί η πολιτική που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Γιατί έχουν θεσμοθετηθεί τα πάντα, όλες οι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων: ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καύση, βιολογική επεξεργασία, τα πάντα. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στον οποίο προβλέπονται οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι συγκεκριμένοι στόχοι».
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας καθυστέρησε πολύ στο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης. «Το Μάρτιο του 2004 παραλάβαμε μόνο δύο συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης που αφορούσαν τις συσκευασίες, ενώ η ετήσια ανακύκλωση στη χώρα μας έφτανε, στο τέλος του 2003, μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας παραγόμενων αποβλήτων, έναντι 33% μέσου όρου στα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
»Τα τελευταία τρία χρόνια, η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, το 2006 ανακυκλώθηκε το 20% της συνολικής παραγωγής αποβλήτων της χώρας και το 2007 προβλέπουμε να φθάσει στο 23% από 6% που ήταν το τέλος του 2003. Σήμερα, λειτουργούν στη χώρα μας 10 εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, από τα οποία τα 8 εγκρίθηκαν με αποφάσεις μου τα τρί τελευταία χρόνια. Τα 10 αυτά Συστήματα είναι: Τρία για τις Συσκευασίες, από ένα για τα Λιπαντικά έλαια, τα Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα Οχήματα τέλους κύκλου ζωής, τα Ελαστικά, τις Φορητές Ηλεκτρικές Συσκευές και τους συσσωρευτές και δύο για τους Συσσωρευτές οχημάτων και βιομηχανίας».
»Επίσης, πρόσφατα υπέγραψα το Π.Δ. για τα υλικά κατεδάφισης, κατασκευών και εκσκαφών. Σε συνεργασία με τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, σήμερα λειτουργούν: 14 Κέντρα Διαλογής Υλικών, μία εγκατάσταση ανακύκλωσης αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 4 μονάδες ανακύκλωσης ελαστικών, 6 μονάδες αναγέννησης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, 6 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου οξέος και 23 εγκαταστάσεις επεξεργασίας οχημάτων τέλους κύκλου ζωής. Έχουν δημιουργηθεί 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι τεράστια η συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας», είπε.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου