30.6.07

Ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του νεκρή φύση


Σε κρανίου τόπο έχει μεταμορφωθεί ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που άφησε πίσω της νεκρή φύση και τεράστια οικολογική καταστροφή.
Στο μέτωπο της Πάρνηθας, το Σάββατο, οι δυο εστίες πάνω από τη Μονή Κλειστών και νότια από το χωριό Στεφάνι, προς Τίτανα, στα Δερβενοχώρια είναι σε ύφεση, παρά την αναζωπύρωση που υπήρξε το πρωί στο Κεραμίδι. Τη νύχτα υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις εστιών σε δύσβατα σημεία, που όμως αντιμετωπίστηκαν από την ΕΜΑΚ. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, πέντε αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ένταση έξι μποφόρ.

Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα είναι τεράστια, καθώς το δάσος, σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, από τα 38.000 συνολικά, έγινε στάχτη στο πέρασμα της καταστροφικής λαίλαπας.
Έλατα 300 ετών κάηκαν, και οι ειδικοί πλέον προειδοποιούν ότι το κλίμα στην Αττική δεν θα είναι πια το ίδιο, και η θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια.
Στο Πήλιο, μία πρωινή βροχή δίνει ανάσα στην κατάσταση των πυρκαγιών, καθώς μπόρα ξέσπασε πάνω από τις πύρινες εστίες σε Νεοχώρι και Αφέτες, οι οποίες ήταν ήδη σε ύφεση. Σημειώνεται ότι στο Πήλιο, το 10% του δασικού πλούτου κάηκε.
Σε ύφεση βρίσκεται και η μεγάλη φωτιά στην Αγιά Λαρισας, ενώ υπο μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στον Κάνδανο Χανίων, στις Μηλιές Μαγνησίας, το Σχηματάρι, τη Μεσσηνία και τη Χαλκιδική.
Σημειώνεται πάντως ότι και το Σάββατο είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.
πηγή: Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...