12.6.07

Προστασία στα ευρωπαϊκά χέλια και τα πριονόψαρα προσφέρει ο ΟΗΕ: Στοπ στην υπερεκμετάλλευση

Χάγη

Περιορισμούς στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών χελιών και σχεδόν πλήρης απαγόρευση στο εμπόριο του πριονόψαρου με το περιζήτητο οδοντωτό ρύγχος αποφασίστηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το εμπόριο άγριας ζωής.
«Τα αποθέματα [χελιών] βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης», δήλωσε ο Στέλαν Χάμριν, εκπρόσωπος της Σουηδίας στη διάσκεψη της Διεθνούς Συνθήκης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES). Σε πολλές περιοχές ο πληθυσμός των χελιών έχει μειωθεί κατά 90%.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη της Χάγης αποφάσισαν τη Δευτέρα με 93 ψήφους υπέρ και 9 κατά να εφαρμόσουν ένα σύστημα ποσοστώσεων για τον έλεγχο του εμπορίου χελιών, τα οποία συχνά κοστίζουν περισσότερο από το χαβιάρι έπειτα από δεκαετίες υπερεκμετάλλευσης.
Το ευρωπαϊκό χέλι γεννά τα αβγά του στον Ατλαντικό και φτάνει στην ωριμάζει σε ποτάμια και λίμνες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής πριν επιστρέψει στη θάλασσα. Ο κύκλος ζωής του το αφήνει ευάλωτο στη ρύπανση, τα φράγματα, την κλιματική αλλαγή και την ανεξέλεγκτη αλιεία.

Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν επίσης με 67 ψήφους υπέρ και 30 κατά να απαγορεύσουν σχεδόν τελείως το εμπόριο πριονόψαρου, ενός σαλαχιού συγγενικού με τους καρχαρίες με ένα παράξενο, μακρύ οδοντωτό ρύγχος μήκους έως και δύο μέτρων.
Και τα επτά είδη πριονόψαρου αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.
Πολύτιμα για το κρέας, τα πτερύγια και τα ρύγχη τους, τα πριονόψαρα αποφέρουν μεγάλα κέρδη στους αλιείς. Ένας Κενιάτης ψαράς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη πουλώντας ένα και μόνο πριονόψαρο για 440 δολάρια το κιλό. Το ρύγχος αποφέρει έως και 1.433 δολάρια το κιλό.
Η απόφαση επιτρέπει το ελεγχόμενο εμπόριο μόνο ενός είδους, το οποίο ζει στα νερά της Αυστραλίας.

Η CITES περιλαμβάνει πάνω από 7.000 ζώα και 32.000 φυτά των οποίων το εμπόριο ελέγχεται, συμπεριλαμβανομένων 800 απειλούμενων ειδών των οποίων η εμπορική εκμετάλλευση απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
φωτογραφία: Ποτίδαια Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...