7.6.07

Συμφωvία στη G8 για «σημαντική μείωση» στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: Το δύσκολο βήμα έγινε


Σε συμφωνία για σημαντική, αλλά ακόμη απροσδιόριστη, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατέληξαν οι ηγέτες της G8, όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα της συνόδου Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι ηγέτες της G8 δεσμεύτηκαν να καταλήξουν μέχρι το 2009, στα πλαίσια του ΟΗΕ, σε συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτά τα μέτρα θα επεκτείνουν και θα αντικαταστήσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012.
Επίσης, οι οκτώ ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ουσιώδη» μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η Ανγκελα Μέρκελ δεν πέτυχε μία συγκεκριμένη δέσμευση σε ποσοτικούς στόχους, εντός προσδιορισμένου χρονικού ορίζοντα, όπως επεδίωκε.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρεται ότι «οκτώ» (στην ουσία οι ΗΠΑ, η οποία αντιδρούσε) «θα εξετάσουν σοβαρά» το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την ΕΕ, την Ιαπωνία και τον Καναδά στο στόχο που έχουν θέσει για μείωση κατά 50% των εκπομπών με ορίζοντα το 2050.
Η φρασεολογία αυτή απέχει πολύ από μία δεσμευτική συμφωνία.
«Το πιο δύσκολο βήμα ήταν να συμφωνήσουμε στη μείωση των εκπομπών στο μισό» παραδέχτηκε η κα Μέρκελ, πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για μία συμφωνία από την οποία δεν μπορεί να απέχει καμία χώρα.
Εκπρόσωπος της Greenpeace τόνισε ότι δεν αρκούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αποτραπεί η κλιματολογική αλλαγή. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δεσμευτικοί στόχοι. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι επιτυχία, αλλά απλώς το γεγονός ότι μεταφέρουμε τα προβλήματα στο μέλλον», τόνισε ο υπεύθυνος της οργάνωσης για το κλίμα.
«Συμφωνήσαμε ότι πρώτα πρέπει να σταματήσει η αύξηση στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και μετά να μειωθούν οι ποσότητές τους» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Συμφώνησαν ακόμη να αρχίσουν την διαδικασία μέσα από τον ΟΗΕ και εξετάσουν το ζήτημα για πρώτη φορά στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα διοργανωθεί στην Ινδονησία τον Δεκέμβριο του 2007.
Η αμερικανική πλευρά είχε προτείνει, με σχέδιο που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο, ένα διαφορετικό σχέδιο για την μείωση των εκπομπών που ζητούσε από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ποσότητες να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο. Οι προτάσεις των ΗΠΑ θα ενσωματωθούν στη διαδικασία του ΟΗΕ, πράγμα που αποτέλεσε βασικό αίτημα των ευρωπαϊκών χωρών.
Το πρωί της Πέμπτης οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν οικονομικά θέματα. Ο Τζορτζ Μπους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας την Μέρκελ ανάμεσα τους. Ήταν και οι δύο ευδιάθετοι παρά τους λεκτικούς διαξιφισμούς όλων των προηγούμενων ημερών.
Συνέχεια στις διαμαρτυρίες
Ο κλεφτοπόλεμος διαδηλωτών κατά τις G8 και των χιλιάδων αστυνομικών που περιφρουρούν τους χώρους τις συνόδου συνεχίστηκε και την Πέμπτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν 11 ταχύπλοα της Greenpeace που, όπως δήλωσε η αστυνομία, επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο των εργασιών διά θαλάσσης. Ανέτρεψαν μάλιστα δύο από αυτά με αποτέλεσμα οι τέσσερις επιβάτες τους να πέσουν στην θάλασσα ενώ τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν.
Άλλες ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να διαπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό στο Χάιλιγκενταμ και τα 12 χιλιόμετρα του συρματοπλέγματος που περικλείουν τους χώρους της συνόδου. Αντιμετωπίστηκαν και πάλι από αντλίες νερού που χρησιμοποίησε η γερμανική αστυνομία.
Τη νύχτα αρκετοί διαδηλωτές στρατοπέδευσαν στην ύπαιθρο ενώ υποστήριξαν ότι διαπέρασαν και τον φράκτη με την Αστυνομία να αρνείται το γεγονός. Περίπου 2.000 διαδηλωτές οργάνωσαν το δικό τους μπλόκο ώστε να παρεμποδίσουν την άφιξη στη σύνοδο προμηθειών και του προσωπικού.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...