25.8.07

Πυρκαγιές παντού


Στην Ηλεία απειλούνται τα χωριά Μηλέα, Σμέρνα, Μάκιστος, Λογγός και Βρεστό. Εναέρια μέσα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις και στρατιώτες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Μαίνονται, παράλληλα, οι φωτιές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Εύβοια. Οι φλόγες έχουν ζώσει και την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου τρία χωριά εκκενώνονται.

Η φωτιά στα Στύρα Ευβοίας αναζωπυρώθηκε και τρεις οικισμοί εκκενώνονται προληπτικά. Η δήμαρχος της περιοχής μίλησε στον ΑΝΤ1 και δήλωσε πως τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις και πως η φωτιά μαίνεται στις περιοχές Πολυποτάμου και Κουβελών.

Στη Μεσσηνία απειλούνται τα χωριά Αρτεμησία, Πηγές και Αρτεμιρά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 124 πυρκαγιές, μέχρι αυτήν την ώρα μαίνονται 30, εκ των οποίων οι 19 ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για μέτωπα σε Φιλιππιάδα, Φάρσαλα, Νεμέα, Θέρμο, Αρτα, Κορινθία, Πρέβεζα, Αρεόπολη, Δαμάστα, Αρκαδία, Δομοκό, Φιλιατρά, Γόρτυνα, Αλίαρτο, Λευκάδα, Ηλεία, Αχαΐα και Δερβενοχώρια.

Τεράστια είναι και η οικολογική καταστροφή, αφού μόνο στη Ζαχάρω έγιναν στάχτη πάνω από 70.000 δασικής έκτασης.

Ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχουν μεταβεί για έρευνες σε πληγείσες περιοχές, όπου έγιναν καταγγελίες για εμπρησμούς. Ειδικά στους Αραχαμίτες Αρκαδίας, ένας πυροφύλακας κατήγγειλε ότι είδε ένα αυτοκίνητο να διέρχεται και πίσω του να ξεκινούν φωτιές.
τμήμα κειμένου από ant1.gr

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...