30.3.09

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης μας είναι να σταματήσουμε όλοι μας την υπερκατανάλωση! Η ώρα της γης δεν είναι λύση.

Διαβάσαμε σήμερα ένα πολύ ωραία άρθρο στο ourgreektv, για τον "εορτασμό" στη Σύρο για την Ώρα της γης (δείτε και τους γεμάτους με σκουπίδια κάδους-δρόμους από τους συγκεντρωμένους "οικολόγους" στη φωτογραφία). Ένα ακόμη μας έστειλε και το hellas-orthodoxy, που υποστηρίζει το αυτονόητο, οι περισσότεροι Έλληνες αγνόησαν την περιβόητη εορτή.

Όπως θα παρατηρήσατε, παρ' ότι στο blog μας δίνουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οικολογικά θέματα, δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τον "θεσμό" της ώρας της γης. Αυτό δεν ήταν βέβαια τυχαίο, αλλά ήταν επιλογή μας η οποία στηρίχθηκε στις παρακάτω σκέψεις:

1) Με το να κόψουμε το ρεύμα για μια ώρα δεν καταφέρνουμε απολύτως τίποτα. Άλλωστε οι περισσότεροι απλώς θα έκοβαν το ρεύμα αυτή την ώρα και θα φρόντιζαν να κάνουν τις ενεργοβόρες δουλειές τους πριν ή μετά... Ήταν λοιπόν φανερό από την αρχή ότι η ιδέα της ώρας της γης ήταν κάπως "χαζή" (ας μας συγχωρήσουν οι αρμόδιοι για τον χαρακτηρισμό). Γι αυτό το λόγο δε θέλαμε ούτε καν να την προβάλουμε από το blog μας.

2) Αυτοί οι παγκόσμιοι νεοταξίτικοι εορτασμοί του τύπου η μέρα των ερωτευμένων, η μέρα της γυναίκας, η μέρα του νερού, η μέρα του παιδιού, η μέρα του σκύλου, η μέρα της αφόδευσης κ.λ.π. μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Με τέτοια "μέτρα" που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την "μάζα" δεν πετυχαίνεται τίποτα το ουσιαστικό. Άλλωστε το "concept" της συγκεκριμένης εορτής μόνο παιδάκια 4 χρονών μπορεί να συγκινήσει.

3) Από την άλλοι δεν είμαστε βέβαια σύμφωνοι με το κάλεσμα πολλών blogs για κατασπατάληση ενέργειας τη συγκεκριμένη ώρα ως αντίδραση. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί το έλεγαν συμβολικά, αλλά ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέμε τέτοια πράγματα. Ο πλανήτης έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

4) Πέραν του ότι, πράγματι αυτή η κίνηση (της ώρας της Γης) μαζί με άλλες αντίστοιχες αποτελεί έναν τρόπο να μεταφερθούν οι ενοχές για τις κλιματικές αλλαγές από τις επιχειρήσεις στους πολίτες (κάτι που επίσης τόνισαν πολλά blogs), δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι συνυπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι μας! Άλλωστε τα εργοστάσια δεν θα μόλυναν τόσο την ατμόσφαιρα, αν κατασκεύαζαν λιγότερα προϊόντα. Κάθε φορά που αγοράζετε ένα καινούριο κινητό, ή ένα καινούριο αυτοκίνητο, ή μια καινούρια τηλεόραση απλά για να είστε μέσα στη μόδα (ενώ όλες οι παλαιότερες συσκευές, πολλές φορές με ζωή ούτε ένα χρόνο, δουλεύουν μια χαρά) συμβάλλετε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εμείς παραμένουμε συνεπείς σε αυτό που υποστηρίζουμε (και που δε βλέπουμε καμιά "οικολογική" οργάνωση να το λέει):

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης μας είναι να σταματήσουμε όλοι μας την υπερκατανάλωση!


Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο. Το ρολόι μετράει αντίστροφα....

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_8270.html

22.3.09

Water: It's precious, don't waste it

anger

melting

Water: It's precious, don't waste it

near the sea

Old stone bridge of Palaiokaria

to the sea

"Μας μένει λίγος χρόνος για να σταθεροποιήσουμε το κλίμα" αναφέρει ο επικεφαλής της IPCC


O Rajendra Pachauri, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε συνέντευξη στη Νατάσα Σινιώρη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τελευταίο Οίκο της Καθημερινής(13/03/2009).

Το IPCC κάνει υπολογισμούς σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε αύξηση 2 βαθμών Κελσίου. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Αυτό που κάνει το IPCC είναι να εκτιμά τα διαφορετικά επίπεδα της αλλαγής της θερμοκρασίας και να βρίσκει τι σημαίνει αυτό, δηλαδή τι επιπτώσεις έχει και πώς μπορεί να μετριασθεί. Αλλά εναπόκειται στους διαπραγματευτές να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο στόχος τους. Μας απομένει όμως λίγος χρόνος -ώς το 2015- για να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας.

Δηλαδή, όλα εναπόκεινται στις καλές προθέσεις. Δεν μπορείτε να επιβάλετε κυρώσεις;

Δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε οτιδήποτε. Εχουμε μόνο τη δύναμη της γνώσης. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τους διαπραγματευτές. Ορισμένες χώρες δεν θέλουν να αποδεχτούν τους στόχους.

Οπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ή η Ινδία;

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Κίνα και την Ινδία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ινδία έχει μια οικονομία που τώρα αναπτύσσεται. Τι θέλουν; Να ζήσει ο Ινδός χωρίς ηλεκτρικό; Δεν μπορούμε να πούμε «σταμάτα να αναπτύσσεσαι».

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το μέλλον;

Νομίζω ότι είναι η εξαφάνιση των νησιών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ή οι πόλεμοι που θα γίνονται για το νερό ή την τροφή.

Για όλη την συνέντευξη δείτε εδώ

19.3.09

Λόγια

Αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2009
Αναρτήθηκε από satel444 στις 10.5.08


Η αποβολή της χώρας μας από το σύστημα του Κιότο για το σύστημα μέτρησης των ρύπων που διέθετε επιτάχυνε προφανώς τις σκέψεις για την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος το 2009. Ας ελπίσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο τα θέματα περιβάλλοντος θα λαμβάνονται περισσότερο υπόψη σε κάθε πολιτικό σχεδιασμό. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του ΟΗΕ θα επισκεφτεί τη χώρα μας το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για τον έλεγχο του συστήματος μέτρησης των ρύπων.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Και η σημερινή είδηση:

Σουφλιάς: Αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010


Στο υπουργείο θα προστεθούν οι αρμοδιότητες για τα δάση και την ενέργεια, ενώ ο κ. Σουφλιάς πρότεινε να καταργηθεί το υπουργείο Μεταφορών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σουφλιάς - μεταξύ άλλων - ανέφερε:

«Σήμερα, το μεγάλο ζητούμενο παγκοσμίως και για τη χώρα μας, είναι η αειφόρος, η βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να υπονομεύει το μέλλον και να θέτει σε κίνδυνο τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη, ως έννοια θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Δυστυχώς δεν είναι για όλους. Στην πορεία της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο, σχετικά πρόσφατα η παγκόσμια κοινωνία άρχισε να συνειδητοποιεί τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

τμήμα κειμένου από εδώ

Δηλαδή, υποτίθεται ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα είχε ιδρυθεί υπουργείο περιβάλλοντος και τώρα ήρθε η αναβολή για το πρώτο εξάμηνο του 2010.


17.3.09

Θεσσαλονίκη

ΧΘες μιας και είχε καλό καιρό πήρα το ποδήλατο και διέσχισα την παραλία της Θεσσαλονίκης από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Η Νέα Παραλία, πολύ όμορφη! Αν εξαιρέσουμε βέβαια κάποια σημεία της θάλασσας όπου η μόλυνση είναι εμφανής.

Μια πρόταση: Μετακινηθείτε με ποδήλατο, αξίζει!

Thessaloniki

birds

birds

birds

Thermaikos

Thessaloniki

cormorants

birds

thessaloniki

16.3.09

Φεβρουάριος 2009: Ο ένατος πιο ζεστός από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές(1850)




Μόλις ανακοινώθηκαν τα δεδομένα των θερμοκρασιών από τον NOAA(US Oceanic and Atmospheric Administration) για το Φεβρουάριο που μόλις πέρασε: Ο ένατος πιο θερμός Φεβρουάριος από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές(το 1850), δηλαδή εδώ και 160 χρόνια.
Τα δεδομένα είναι προκαταρκτικά, θα ακολουθήσει επαναθεώρηση.

Feb 2009

Global land/ocean combined: +0.50 C or +0.90 F

Northern Hemisphere land/ocean: +0.56 C or +1.01 F

Southern Hemisphere land/ocean: +0.44 C or +0.79 F

The warmest year globally is still 1998 (+0.83 C or +1.49 F), a strong El Nino year.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

14.3.09

Παγκόσμια θέρμανση: Σε αναμονή;


Κλιματική αλλαγή. Τι σημαίνει ακριβώς; Για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου. Πράγματι, αν κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου θα δούμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μια τάση θέρμανσης του πλανήτη. Αλλά υπάρχει και μια άλλη "αλλαγή" του κλίματος: η συνεχής αλλαγή. Το κλίμα ή αλλιώς καιρός σε αυτήν την περίπτωση μεταβάλλεται συνεχώς. Ένας δύο δυνατοί χειμώνες δε σημαίνουν ότι ο πλανήτης ψύχεται.

Το κλίμα της Γης συνεχίζει να μπερδεύει τους επιστήμονες. Είναι γεγονός ότι η θερμοκρασία της Γης μετά το 2001 είναι μια σχεδόν ευθεία γραμμή παρά τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Γιατί λοιπόν μετά από 30 χρόνια θέρμανσης και την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια;

Κάποιος απλοϊκά σκεπτόμενος θα μπορούσε να πει ότι δεν ισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μα θα απαντούσε κάποιος άλλος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπάρχει, και πάρε 50 εργασίες τόσων χρόνων για απόδειξη.
Το θέμα όμως είναι ότι σε ένα τέτοιο πολυσύνθετο πράγμα όπως το κλίμα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε απλοϊκά.

Η μέση θερμοκρασία παρουσιάζει μια ελάχιστη πτώση τα τελευταία χρόνια αλλά συνολικά από το 2001-2007 είναι επίπεδη. |Και εδώ υπάρχει μια άλλη απορία: Γιατί μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα σε επίπεδο μήνα(καιρός) εμφανίζονται μερικές από τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες από το 1850 και μετά;|

Η ισορρόπηση λοιπόν αυτή των θερμοκρασιών από το 2001 έχει πυροδοτήσει σχόλια και αντιδράσεις (ίσως δικαιολογημένα σε ένα βαθμό) από πολλούς που αμφισβητούν την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο φαντάζονται κάποιοι. Δεν υπάρχει σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια; Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα από τα πανεπιστήμια Wisconsin-Milwaukee από τον καθηγητή Kyle Swanson και τον συμπατριώτη μας (προφανώς) Anastasios Tsounis προσπαθεί να αναδείξει τις αιτίες πίσω από αυτήν την ψύξη του κλίματος που σταμάτησε προσωρινά την επί 30 χρόνια θέρμανση του πλανήτη.
Αν και η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα έπρεπε να ανέβει κατά 0.2 βαθμούς κελσίου από το 2001-2007, αυτή έμεινε σχεδόν σταθερή συνολικά.

Ποια είναι λοιπόν η αιτία για αυτήν την σταθεροποίηση της θερμοκρασίας από το 2001-2007;

Ο Swanson πιστεύει πως μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Οι δυο πιο σημαντικοί πιθανοί λόγοι είναι:
1. Τα θαλάσσια ρεύματα στο Βόρειο Ατλαντικό είναι πιθανόν να απορροφούν τη θερμότητα προς τα κάτω, σε μεγαλύτερα βάθη.
2. Το μεγαλύτερο από το φυσιολογικό ποσό τροπικής νέφωσης, που αντανακλά περισσότερη ηλιακή ενέργεια πίσω στο διάστημα.

Ο Swanson εξηγεί ότι αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί εώς και 30 χρόνια. Αλλά προειδοποίησε ότι αυτό το φαινόμενο είναι «κρότου λάμψης» και πως σίγουρα οι ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα επιστρέψουν σίγουρα πίσω για να μας στοιχειώσουν.

«Όταν το κλίμα βγει από αυτήν την κατάσταση, θα έχουμε μια εκρηκτική θέρμανση» αναφέρει ο Swanson. «Τριάντα χρόνια με αέρια του θερμοκηπίου που ενισχύουν την ακτινοβολία, θα είναι ακόμη εκεί και μετά από ένα bang, η θέρμανση θα επιστρέψει πολύ πιο επιθετική».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Papers. Εδώ η σύνοψη της.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

13.3.09

Δηλητηριώδη φίδια: Κροταλίας


  • Ο Κροταλίας αποτελεί ένα γένος δηλητηριωδών φιδιών το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις οχιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 29 είδη κροταλίων. Συνήθως στους Κροταλίες περιλαμβάνεται και το γένος Sistrurus και μαζί με το Crotalus αποτελούν τα “rattlesnakes”.
  • Το χαρακτηριστικό αυτών των φιδιών είναι το κρόταλο που έχουν στην άκρη της ουράς και έτσι μπορεί να τους διακρίνει κάποιος(εκτός από λίγα είδη που έχουν χάσει το κρόταλο τους). Το κρόταλο χρησιμεύει για την προειδοποίηση του εχθρού όταν νιώσουν ότι απειλούνται.
  • Το μήκος τους κυμαίνεται από 50-60 εκατοστά (C. Intermedius, C pricei) μέχρι και πάνω από 150 cm (C. Adamanteus, C. Atrox). Γενικώς, τα ενήλικα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Συγκριτικά με τα περισσότερα φίδια έχουν βαρύ σώμα, αν και μερικές αφρικάνικες οχιές είναι πιο παχιές.
  • Οι κροταλίες συναντώνται στην Αμερική από το νότιο Καναδά μέχρι τη βόρεια Αργεντινή.
  • Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, κανένα είδος δε θεωρείται επιθετικό. Αν νιώθουν ότι απειλούνται συνήθως υποχωρούν γρήγορα. Παρόλα αυτά, όταν περικυκλωθούν τα περισσότερα είδη θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
  • Το δηλητήριό τους έχει δύο αιμοτοξικές επιδράσεις. Λόγω των μεταλλοπρωτεασών που δρουν σε ενδοθηλιακά κύτταρα προκαλείται αιμορραγία και συσσωμάτωση(θρόμβωση) των αιμοπεταλίων. Λόγω της κροταλίνης, μιας τοξίνης που ανταγωνίζεται τα αιμοπετάλια, δημιουργείται μία έντονη αιμορραγία καθώς αυτή συνδέεται με της πρωτεΐνες συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων της επιφάνειας.
  • Οι κροταλίες είναι ωοζωοτόκοι. Αυτό σημαίνει ότι δε γεννούν αυγά, αλλά ολόκληρα μικρά φίδια.
  • Η δίαιτά τους αποτελείται από σπονδυλωτά, ενώ μερικές φορές και από ασπόνδυλα ζώα. Τα μικρότερα φίδια τρέφονται κυρίως από σαύρες, ενώ τα μεγαλύτερα είδη ξεκινούν τρώγοντας σαύρες και στη συνέχεια, μόλις ενηλικιωθούν κυνηγούν θηλαστικά(κυρίως τρωκτικά).
  • Εκτός από τη μέθοδο της ενέδρας τα φίδια αυτά διαθέτουν αισθητήρια όργανα γύρω από τα ρουθούνια με τα οποία αντιλαμβάνονται τη θέση της λείας τους μέσω της θερμότητας που εκπέμπει. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας κροταλίας μπορεί να αντιληφθεί μια πιθανή λεία που είναι μόλις το 1/10 ενός βαθμού πιο ζεστή από τον περιβάλλον χώρο.


H πρώτη φωτογραφία δείχνει το είδος Crotalus horridus. http://www.flickr.com/photos/11304433@N00/484186958/

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει το κρόταλο. http://www.flickr.com/photos/mikeparker

Πηγές κειμένου:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rattlesnake
http://www.sandiegozoo.org/animalbytes/t-rattlesnake.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Crotalus

Στο ίδιο θέμα:
Δηλητηριώδη φίδια: Βασιλική κόμπρα
Δηλητηριώδη φίδια: Μαύρη Μάμπα
Δηλητηριώδη φίδια: Οχιά
Δηλητηριώδη φίδια: Ταϊπάν
Εντυπωσιακά φίδια: Ανακόντα
Ο βασιλιάς των φιδιών

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

12.3.09

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη

Νέα δεδομένα για το πρόβλημα της πλανητικής υπερθέρμανσης και των κλιματικών αλλαγών που αυτή συνεπάγεται, προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που παρουσιάσθηκε στις 10 Μαρτίου, στο Διεθνές Συνέδριο International Scientific Congress on Climate Change στην Κοπεγχάγη. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2100 είναι πολύ πιθανό η μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας να είναι περίπου ένα μέτρο ή και περισσότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πιθανότητα η αύξηση αυτή να είναι μικρότερη από 50 εκατοστά είναι πολύ μικρή.

Όπως είναι φανερό, οι επιπτώσεις από μια τέτοια αύξηση θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού (600.000.000 άνθρωποι) ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα να πλημμυρίσουν.

Περισσότερα στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_326.html.

9.3.09

Η Ώρα της Γης


Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.



Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

http://www.earthhour.org/

Β.Κλάους: Δεν ευθύνεται ο άνθρωπος


Σαφή θέση υπέρ των επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, πήρε ο πρόεδρος της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί τα καθήκοντα της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ, για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

«Είναι δύσκολο να τους αλλάξεις ιδέες, είναι συνδρομητές στις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)», είπε ο Βάτσλαβ Κλάους, κηρύσσοντας, σε ξενοδοχείο στην Times Square της Νέας Υόρκης, την έναρξη των εργασιών ενός συνεδρίου περίπου 1000 επιστημόνων που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις κυρίαρχες ερμηνείες για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας είναι ένας εκ των πλέον επιφανών επικριτών της άποψης του ΟΗΕ και των δυτικών κυβερνήσεων, και έχει αναχθεί σε πολιτικό εκφραστή των επιστημόνων και των οργανισμών που πιστεύουν ότι οι φυσικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να βρίσκονται πίσω από την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερα εδώ(ΑΠΕ)

6.3.09

Οι τροπικές σαύρες δεν αντέχουν τη θέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή

Anolis nitens tandai lives on the forest floor in leaf litter in rainforests of the southern Amazon and cannot withstand high temperatures. (Credit: Laurie Vitt)

Από τα geckos και τα iguanas στα τέρατα Gila και τους δράκους Komodo, οι σαύρες είναι μεταξύ των πιo κοινών ερπετών στη γη. Βρίσκονται σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Μπορούν φαινομενικά να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες, αλλά είναι αφθονότερες στους τροπικούς κύκλους.

Παρόλα αυτά, η νέα έρευνα που στηρίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται για περισσότερο από τρεις δεκαετίες δείχνει ότι οι σαύρες που ζουν στα τροπικά δάση στην Κεντρική και Νότια Αμερική καθώς και στην Καραϊβική μπορεί να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι σαύρες των δασών ανέχονται ένα πολύ στενότερο εύρος θερμοκρασιών σε σχέση με τους συγγενείς τους στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Συχνά υπάρχει η υπόθεση ότι οι τροπικοί οργανισμοί είναι πολύ καλύτεροι στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών από εκείνους στα πιο κρύα κλίματα επειδή οι τροπικοί κύκλοι στα πεδινά είναι πάντα θερμοί. Αυτή η υπόθεση όμως είναι σωστή μέχρι ένα σημείο διότι οι οργανισμοί που ζουν στα τροπικά δάση αντιμετωπίζουν ένα στενότερο εύρος θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χρόνου και πολύ σπάνια εκτίθενται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Οι σαύρες που ζουν στα τροπικά δάση ζουν σε θερμοκρασίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν στα άκρα της φυσικής τους κατάστασης. Μία αλλαγή θερμοκρασίες λίγων βαθμών είναι ικανή να μειώσει υπερβολικά την απόδοσή τους.

Οι σαύρες είναι εξώθερμα ζώα, και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος ανταλλάσσοντας θερμότητα με το περιβάλλον τους. Οι ερευνητές συγκέντρωναν στοιχεία για τις θερμοκρασίες του σώματος των σαυρών σε δάσος του Πουέρτο Ρίκο, το 1973 και αργότερα μέτρησαν πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν σε διάφορες θερμοκρασίες σώματος. Το τρέξιμο σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση καθώς επηρεάζει την ικανότητα μιας σαύρας να κυνηγά ή να αποφεύγει τους θηρευτές.

Όταν το εύρος των θερμοκρασιών είναι στενό, τα ζώα λειτουργούν άριστα και μπορούσαν να λειτουργήσουν στο 90% της μέγιστης δραστηριότητάς τους ενώ αν η θερμοκρασία ανέβει περισσότερο(όπως ανέβηκε από το 1970 και μετά) οι σαύρες αυτές κινδυνεύουν από θερμικό στρες. Υπάρχει βέβαια και ένα ενδεχόμενο οι σαύρες αυτές να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες αν και αυτό είναι δύσκολο λόγω της μεγάλης διάρκειας της γενιάς τους.

Μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
University of Washington (2009, March 5). Tropical Lizards Can't Take The Heat Of Climate Warming. ScienceDaily. Retrieved March 5, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090303193954.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

5.3.09

Εναλλακτική διαμαρτυρία, ενάντια στην καταστροφή του Δάσους του Σέιχ Σου


Την Κυριακή 8 Μαρτίου διαδηλώνουμε, στην πόλη μας(Θεσσαλονίκη), ενάντια στην εισβολή του αυτοκινήτου στο Δάσος του Σέιχ Σου, Ραντεβού με τα ποδήλατα μας στο Μέγαρο Μουσικής στις 12:00 και για τους πεζούς στο δασαρχείο στη 13:00.

http://forestsos.wordpress.com

Ζώα έρχονται από τον ουρανό; - Η βροχή των ζώων

Ένας πιθανός μηχανισμός του φαινομένου: 1. Τα ψάρια σηκώνονται με ισχυρό άνεμο από μια λίμνη 2. Τα σύννεφα μετακινούνται πάνω σε μια αστική περιοχή και τα ψάρια πέφτουν.

Παρά την μεγάλη πρόοδο του ανθρώπινου είδους στην επιστήμη και την τεχνολογία τα τελευταία 100 χρόνια, υπάρχουν αρκετά συμβάντα-γεγονότα που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν επαρκώς. Ένα από αυτά είναι και η βροχή των ζώων.

Η βροχή των ζώων είναι ένα σχετικά σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, με διάφορα περιστατικά να καταγράφονται σε διάφορες χώρες κατά τις ιστορικές περιόδους. Τα ζώα που είναι πιο πιθανό να πέσουν από τον ουρανό είναι ψάρια και βάτραχοι, με τα πουλιά να έρχονται τρίτα. Μερικές φορές τα ζώα επιζούν από την πτώση, ειδικά τα ψάρια, κάτι που δείχνει ότι μεσολαβεί ένα μικρό χρονικό διάστημα από την εξαγωγή και την πραγματική πτώση. Διάφοροι μάρτυρες της βροχής βατράχων περιγράφουν τα ζώα σαν τρομαγμένα αλλά υγιή και με φυσιολογική συμπεριφορά σύντομα μετά το συμβάν. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, τα ζώα είναι παγωμένα και πεθαμένα ή ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα σε κομμάτια πάγου. Αυτά τα περιστατικά ίσως είναι ενδείξεις για τη μεταφορά των θυμάτων σε μεγάλα ύψη, όπου η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός και δείχνουν επίσης πόσο ισχυρές μπορούν να είναι οι μετεωρολογικές δυνάμεις. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά περιλαμβάνουν τη βροχή βατράχων και φρύνων στη Σερβία(2005), στο Λονδίνο(1998) και τις βροχές ψαριών στην Ινδία(2006) και την Ουαλία(2004).

Στην Ονδούρα, η βροχή των ψαριών(Lluvia de Peces) είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που εμφανίζεται για περισσότερο από έναν αιώνα σε ετήσια βάση μέσα στη χώρα. Εμφανίζεται στην περιοχή Yoro, μεταξύ των μηνών Μαΐου και Ιουλίου. Μάρτυρες του φαινομένου δηλώνουν ότι ξεκινά με ένα σκοτεινό σύννεφο στον ουρανό, ακολουθούν αστραπές, ισχυροί άνεμοι και πυκνή βροχή για 2 με 3 ώρες. Μόλις η βροχή σταματήσει, εκατοντάδες ζωντανά ψάρια βρίσκονται στο έδαφος. Οι άνθρωποι παίρνουν έπειτα τα ψάρια, τα μαγειρεύουν και τα τρώνε. Αν και μερικοί ειδικοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τη Βροχή των ψαριών σαν ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο, τα ψάρια αυτά δεν είναι θαλασσινά αλλά του γλυκού νερού δεν είναι μεγάλα αλλά μικρά και ο τύπος του ψαριού δε συναντάται αλλού στην περιοχή. Δεν υπάρχει έγκυρη επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαινόμενο συμβαίνει λόγω ενός Ισπανού καθολικού ιεραποστόλου που θεωρείται άγιος και το όνομά του είναι Jose Manuel Subirana. Δε μπορεί όμως κάποια έγκυρη επιστημονική εξήγηση θα υπάρχει.

Πηγές:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Raining_animals

  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Lluvia_de_Peces

  3. http://www.oddee.com/item_63950.aspx

  4. http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/3582802.stm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αύξηση της στάθμης της Μεσογείου μέχρι και 61 εκατοστά στα επόμενα 90 χρόνια

Από το paideia-gr

Ένα Ισπανο-βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα σχεδίασε τρία πιθανά σενάρια για το πως θα επηρεάσουν οι κλιματικές αλλαγές την Μεσόγειο στα επόμενα 90 χρόνια.
Τα σενάρια λαμβάνουν υπ' όψη τα παγκόσμια μοντέλα του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), τις αλλαγές στη μάζα από την πιθανή τήξη των πάγων αλλά και την αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού που αυτόματα θα οδηγήσει σε αύξηση του όγκου του νερού της Μεσογείου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Geophysical Research-Oceans.

Το πιο αισιόδοξο από τα υποθετικά σενάρια προβλέπει αύξηση της στάθμης (κατά μέσο όρο) στη Μεσόγειο κατά 3 εκατοστά, ενώ το πιο απαισιόδοξο κατά 31 εκατοστά στα επόμενα 90 χρόνια. Αν η έρευνα ευσταθεί, φαίνεται ότι η γενιά μας ίσως γλιτώσει τις καταστροφικές πλημμύρες. Τι γίνεται με την επόμενη γενιά όμως;

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα δουλεύουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καλύτερου μοντέλου που θα μπορεί να προβλέπει αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. στην Αττική, ή στη Μάλτα κ.λ.π.).

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/61-90.html

1.3.09

Φάρμακα από τη θάλασσα


Για πρώτη φορά, επιστήμονες από τη Νορβηγία κατάφεραν να παράγουν εντελώς νέα αντιβιοτικά από βακτήρια που βρίσκονται στη θάλασσα. Τα έντεκα είδη βακτηρίων τα οποία παράγουν ουσίες που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και τρία άλλα βακτήρια που παράγουν νέα αντιβιοτικά, ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα NTNU και SINTEF.

Σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από τη Μόσχα και το πανεπιστήμιο Bergen, καινοτόμησαν στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Οι Νορβηγοί επιστήμονες για πρώτη φορά έφεραν σε πέρας όλη τη διαδικασία από τη συγκέντρωση των βακτηρίων από τα φιορδ μέχρι την παρουσίαση εντελώς νέων ενδιαφέροντων ουσιών σε μπουκάλια. Πίσω από αυτήν την επιτυχία κρύβεται μια μακριά και επίπονη διαδικασία απεικόνισης, καλλιέργειας, απομόνωσης και ελέγχου. Παρόλα αυτά, θα πάρει ακόμη χρόνο πριν μπορούν να είναι σίγουροι για τη συνέχιση της διαδικασίας στις φάσεις της εμπορευματοποίησης και της παραγωγής φαρμάκων.

Πολλά από τα βακτήρια που ήρθαν από το Trondheim Fjord έχουν αντιβιοτικές λειτουργίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι ήδη γνωστές και γι’ αυτό δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Νέα συστατικά που μπορούν να γίνουν «πατέντες» είναι και τα πιο ενδιαφέροντα. «Ουσίες με μια νέα χημική δομή, και ελπίζουμε, με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μπορούν να είναι πολύτιμες, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρει ο καθηγητής του NTNU, Sergey Zotchev.


Πρόσφατη έρευνα σε μερικά επιλεγμένα βακτήρια έχει οδηγήσει σε μερικά εντυπωσιακά ευρήματα. Στο Μπέργκεν και τη Μόσχα, οι έντεκα αντι-καρκινικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί ενάντια σε λευχαιμίες και καρκίνους του στομάχου, του παχέως εντέρου και του προστάτη. «Βρήκαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, ενώ τα φυσιολογικά επιζούν και ότι ξεχωριστά εκχυλίσματα δρουν σε διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ένας επιστήμονας του SINTEF.

Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση των ενεργών ουσιών στα συστατικά που παράγονται από τα βακτήρια και απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά μέχρι την εμπορευματοποίηση γιατί στην τελική οι ουσίες αυτές που παράγονται από τα βακτήρια έχουν στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών τους ανταγωνιστών στη θάλασσα και όχι των μολύνσεων του ανθρώπινου σώματος.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
SINTEF (2009, February 27). Medicines From The Sea. ScienceDaily. Retrieved March 1, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090225073211.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...